>I tak jsme se v oblasti bezpečnosti potravin pohy bovali často na hraně, protože nebyl k dispozici dostatek kvalitních komponentů k výrobě mlékárenské produkce, neboť ty se musely dovážet za drahé valuty ze zahraničí, a na to často nebylo dost peněz.
Co tím myslel? V dobé kdy se u nás chovalo mnohem více krav, bylo více mléka atd. Dnes je mnohem vetší nedostatek (a to nejen v mlékarénském průmyslu, ale třeba i masa). Vozí se k nám kdejaký odpad.
Například skutečné čerstvé máslo člověk skoro nekoupí, zato odpad přepracovaný v Belgii je k dispozici ve většině obchodů. - Tedy roky staré tuky s prošlých zásob. Informace a testy se dají na internetu dohledat. Jedná se skutečně o odpad. A u nás se tyto másla z Belgie často prodávají v různých "výhodných" akcích. Včera jsem viděl tyto másla v akci za 15,90Kč. No nekup to. Ale co, před časem jsem stejný odpad viděl v jiných obchoďácích ve velké akci za 25Kč. Cena je různá cca 15-30Kč za 250g. Osobně bych ten odpad nekoupil ani za 10Kč. Problém je, že v ČR v dnešní době koupit alespoň trochu použitelné máslo není levná záležitost. A tak občas děláme máslo doma (surovinou je mléko od krav, ne ta hrůza z obchodu). To je lahoda. A jde to bez chemikálii. Stačí obrat smetanu, utlouct a máte skvělé čerstvé, nepřemražované máslo. Bez přidavných aromat, barviv, solí, konzervantů, stabilizátorů. No prostě všeho co jsou schopni mlékarenští ... do výrobku nacpat, aby odpad vypadal a chutnal jako čerstvý.
Když chci koupit tvrdý sýr, zjistím že mají jen polotvrdý a že většina z nich obsahuje barvivo. Já ho opravdu nepotřebuji obarvený. Kolik let ještě bude tomu pracovníkovi pohybujícímu se v mlékarenství trvat než pochopí, že chci sýr a ne obarvenou hmotu. Tím že to obarví na kvalitě nepřidá, spíš naopak ukazuje že se sýrem není něco v pořádku a tak se to snaží maskovat barvičkami.