>I tak jsme se v oblasti bezpečnosti potravin pohy bovali často na hraně, protože nebyl k dispozici dostatek kvalitních komponentů k výrobě mlékárenské produkce, neboť ty se musely dovážet za drahé valuty ze zahraničí, a na to často nebylo dost peněz.
Co tím myslel? V dobé kdy se u nás chovalo mnohem více krav, bylo více mléka atd. Dnes je mnohem vetší nedostatek (a to nejen v mlékarénském průmyslu, ale třeba i masa). Vozí se k nám kdejaký odpad.
Například skutečné čerstvé máslo člověk skoro nekoupí, zato odpad přepracovaný v Belgii je k dispozici ve většině obchodů. - Tedy roky staré tuky s prošlých zásob. Informace a testy se dají na internetu dohledat. Jedná se skutečně o odpad. A u nás se tyto másla z Belgie často prodávají v různých "výhodných" akcích. Včera jsem viděl tyto másla v akci za 15,90Kč. No nekup to. Ale co, před časem jsem stejný odpad viděl v jiných obchoďácích ve velké akci za 25Kč. Cena je různá cca 15-30Kč za 250g. Osobně bych ten odpad nekoupil ani za 10Kč. Problém je, že v ČR v dnešní době koupit alespoň trochu použitelné máslo není levná záležitost. A tak občas děláme máslo doma (surovinou je mléko od krav, ne ta hrůza z obchodu). To je lahoda. A jde to bez chemikálii. Stačí obrat smetanu, utlouct a máte skvělé čerstvé, nepřemražované máslo. Bez přidavných aromat, barviv, solí, konzervantů, stabilizátorů. No prostě všeho co jsou schopni mlékarenští ... do výrobku nacpat, aby odpad vypadal a chutnal jako čerstvý.
Když chci koupit tvrdý sýr, zjistím že mají jen polotvrdý a že většina z nich obsahuje barvivo. Já ho opravdu nepotřebuji obarvený. Kolik let ještě bude tomu pracovníkovi pohybujícímu se v mlékarenství trvat než pochopí, že chci sýr a ne obarvenou hmotu. Tím že to obarví na kvalitě nepřidá, spíš naopak ukazuje že se sýrem není něco v pořádku a tak se to snaží maskovat barvičkami.
Dnes je mnohem vetší nedostatek (a to nejen v mlékarénském průmyslu, ale třeba i masa)
Aha, tak proto zemědělci likvidují tolik mléka, maso melou do masokostní moučky a pšenici pálí v elektrárnách :-)
Tedy roky staré tuky s prošlých zásob
Souhlasím, že levná másla nejsou moc kvalitní, ale z prošlých zásob nejsou.
Problém je, že v ČR v dnešní době koupit alespoň trochu použitelné máslo není levná záležitost.
Někdy to levná záležitost byla? Jinak se to netýká jen ČR, ale celého světa.
Když chci koupit tvrdý sýr, zjistím že mají jen polotvrdý a že většina z nich obsahuje barvivo
Zajímavý, síry do stovky za kilo tedy nesleduji, takže tam nevím, ale dražší jsou obarvené jen výjimečně (typicky když se to snaží tvářit jako nějaký ještě výrazně dražší sýr).
Tím že to obarví na kvalitě nepřidá, spíš naopak ukazuje že se sýrem není něco v pořádku a tak se to snaží maskovat barvičkami.
Zákazníci chtějí levné a hezké síry, tak jim je prostě vyrábí. Kdyby jim stačili levné, tak je nikdo barvit nebude, přeci jen to není zadarmo. Jinak většina obchodů má i dražší a kvalitní sýry.
napřed se mléko likviduje a pak není dostatek na kvalitní máslo.. tak se rozmyslete jak to vlastně je.. máte v tom trochu guláš a vzhledem k tomu, že guláš máte snad v každém příspěvku zde, docela bych se vsadil, že ve skutečnosti jste ten lobista co je pod článkem podepsán, to je taky takový křívák vše překrucující