Správně jíst neznamená počítat kalorie, říká odborník na výživu

3. 8. 2017

Sdílet

Různých rad a tipů, jak se zdravě stravovat, je celá řada, ale ne všechny jsou správné. Odborník na výživu Pavel Suchánek mnoho z nich vyvrací.

Ačkoliv každý z nás je jiný a má odlišné potřeby, základem pro všechny je jíst pravidelně, ideálně čtyřikrát denně, dodržovat vyváženou stravu a nepřejídat se.

Jezte méně, ale častěji

Léto je v plném proudu a mnoho z nás si stále láme hlavu nad tím, jak si udržet postavu a jak správně jíst. Klíčem k úspěchu není hladovění, člověk vždy musí naslouchat hlasu svého těla. Každý z nás je jiný, má jiné životní tempo a jiné potřeby. Jedno ale platí pro všechny – pravidelnost stravování.

„Z našich nejnovějších zkušeností vyplývá, že vhodná jsou tři větší jídla a jedna svačina, případně druhá svačina jako doplnění energie po sportovní nebo jiné fyzické aktivitě,“ říká Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

Mezi jídly by měl být rozestup alespoň dvě až tři hodiny a člověk by se rozhodně neměl přejídat. „Počet porcí se řídí pocity, pracovním režimem a dalšími potřebami každého z nás. Neexistuje jedno řešení pro všechny. Stravujte se tedy tolikrát denně, abyste jedli v klidu a pokud možno ve stejný čas. Díky tomu omezíte spoustu zdravotních rizik,“ dodává Pavel Suchánek.

Univerzální jídelníček neexistuje

Častou chybou je, že věříme v existenci jednoho univerzálního jídelníčku, který nám pomůže hlídat si postavu a zdravě jíst. Na záludnost různých univerzálních jídelníčků na hubnutí upozorňuje také Hana Mojžíšová, lékařka a specialistka na výživu a obezitologii, v článku Magická pětitisícovka aneb při jakém kalorickém příjmu hubneme.

Pavel Suchánek doplňuje, že stejně tak nesmíme věřit zjednodušujícím radám, které tvrdí, že jíst zdravě znamená jíst draze, že co nejméně tuku a cukru je vždy žádoucí nebo že rozhodujícím faktorem při hubnutí jsou pouze kalorie.

Všechny tyto mýty bychom měli hodit za hlavu a zaměřit se na fakta, která jsou pro zdravé stravování klíčová:

  • jíst pravidelně vyváženou stravu,
  • nepřejídat se,
  • a hlavně nehladovět.

Pokud se budeme držet těchto tří pravidel, promenáda v plavkách nám strach už nahánět nemusí.

RNDr. Pavel Suchánek

Odborník na výživu, působí v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), spolupracuje na programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

Zdroj: TZ Nadační fond Albert

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).