Používáme "chlebostroj".
Původně jsem se bál, že to bude překážející krám do kuchyně. Koupili jsme to na základě zkušeností kamarádů.
Pekárna u nás ale nakonec opravdu moc nezahálí - víc používáme jen konvici, sporák a ledničku ;)
Časem jsme našli pár receptů, které nám vyhovují - obyč. a slunečnicový chléb a několik druhů sladkých výtvorů: mazanec, perník, kávový moučník ... mňam :)
Nejpoužívanější recept - obyč.chléb:
350ml vody
2 lžíce oleje (dáváme olivový)
1 lžíce octa (dáváme jablečný)
2.5 lžičky soli
400g chlebové pšeničné mouky
200g chlebové žitné mouky
2 lžičky instant.droždí (schovávám do mouky)
1 lžíci kmínu (celého)
nastavení: zákl.program, tmavá kůrka
Vodu jsme hodně nahrazovali kefírem - chleba je pak kyselejší a vláčnější, někdo ale preferuje ten "vodní".
Pro tmavší slunečnicový jsem zkoušel nahradit 100g od jedné nebo obou druhů mouky příslušnou celozrnou a přisypávám od oka hrst loupané slunečnice (pekárna pípá v pravý okamžik).
Doporučuju a přeju dobrou chuť!