Názor k článku Správně upečený chleba by měl „zvonit“ od TKL - V troubě. Nejlepší (pro mně) je tento recept: 1kg žitné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2010 15:33

    TKL (neregistrovaný)

    V troubě.

    Nejlepší (pro mně) je tento recept:

    1kg žitné chlebové mouky
    4 kávové lžičky soli
    1 kostka kvasnic (42g), rozpuštěných v 700ml vlažné vody
    celý kmín (přiměřeně, tak 1/4 běžného balení)

    Ingredience smíchat, důkladně zpracovat (používám ruční elektrický hnětač), těsto na pomoučněném válu rozdělit na 2 stejné části, vypracovat dva bochníky nebo válečky a vložit do olivovým olejem vymazané dortové formy nebo "srnčího hřbetu".

    Přikrýt čistou utěrkou a nechat na teplém místě vykynout (těstu s čisté žitné mouky to trvá trochu déle).

    Péct 30 minut v dobře vyhřáté troubě. Před vložením do trouby potřít po povrchu panenským olivovým olejem, totéž v průběhu pečení (2x) a ještě jednou hned po vytažení z trouby.

    Správně upečený chleba musí být na povrchu pěkně hnědý (ne moc, aby nebyl vysušený) a při poklepání zní dutě.

    Ve srovnání s chlebem z elektrické domácí pekárny myslím mnohem lepší.
    Sice pracnější, ale stojí to za to.

    Peču cca. 2x týdně v obyčejné plynové troubě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).