V troubě.
Nejlepší (pro mně) je tento recept:
1kg žitné chlebové mouky
4 kávové lžičky soli
1 kostka kvasnic (42g), rozpuštěných v 700ml vlažné vody
celý kmín (přiměřeně, tak 1/4 běžného balení)
Ingredience smíchat, důkladně zpracovat (používám ruční elektrický hnětač), těsto na pomoučněném válu rozdělit na 2 stejné části, vypracovat dva bochníky nebo válečky a vložit do olivovým olejem vymazané dortové formy nebo "srnčího hřbetu".
Přikrýt čistou utěrkou a nechat na teplém místě vykynout (těstu s čisté žitné mouky to trvá trochu déle).
Péct 30 minut v dobře vyhřáté troubě. Před vložením do trouby potřít po povrchu panenským olivovým olejem, totéž v průběhu pečení (2x) a ještě jednou hned po vytažení z trouby.
Správně upečený chleba musí být na povrchu pěkně hnědý (ne moc, aby nebyl vysušený) a při poklepání zní dutě.
Ve srovnání s chlebem z elektrické domácí pekárny myslím mnohem lepší.
Sice pracnější, ale stojí to za to.
Peču cca. 2x týdně v obyčejné plynové troubě.