Hlavní navigace

Správné zavedení menstruačního kalíšku není věda, v nouzi ho lze opláchnout močí

21. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Klára Jakubová
Před deseti lety to byla novinka, teď má tahle hygienická pomůcka čím dál více fanynek. Řeč je o menstruačním kalíšku, kterému část žen dává přednost před klasickými vložkami nebo tampony. Například proto, že ve výsledku ušetří nebo jim vyhovuje, že díky kalíšku netrpí gynekologickými záněty.

Moje první setkání s menstruačním kalíškem před lety bylo možná trochu rozpačité, ale velmi rychle jsem si na něj zvykla. Za jedinou komplikaci považuju nevyhovující záchody, kde například chybí voda, ideálně teplá, přímo v kabince, aby se dal kalíšek umýt a znovu použít. 

Nabídka kalíšků na trhu je každopádně velká a nechybí ani designový, za kterým je česká designérka Anna Marešová. Ta je mimo jiné autorkou úpravy ikonické tramvaje T3 – výsledkem spolupráce s pražským dopravním podnikem je elegantní tmavomodá vyhlídková polootevřená tramvaj T3 Coupé a nedávno vyhrála soutěž na novou podobu lanovky na pražský Petřín. Navrhla také oblíbený vibrátor a Venušiny kuličky, za sexuální pomůcky dostala cenu Red Dot 2016 za produktový design. Její menstruační kalíšek Whoop·de·doo je na trhu tři roky a těší se dobrým recenzím. 

Mýty o menstruaci: jak je to s délkou krvácení, sportem či sexem Přečtěte si také:

Mýty o menstruaci: jak je to s délkou krvácení, sportem či sexem

Na léto je kalíšek úplně ideální. Může vám zachránit dovolenou, říká designérka s odkazem na zkušenosti svých zákaznic. Menstruace a dovolená totiž nejsou zrovna dobré kombo, a některé ženy dokonce volí posun krvácení pomocí hormonů, což může cyklus nakonec zbytečně rozhodit. S kalíškem podle ní je letní život snadnější: umožňuje přirozený průběh periody, nekomplikuje koupání a sportování a nezabere moc místa v kufru.

Rozhovor s gynekoložkou 

Gynekoložka Petra Vrzáčková

Gynekoložka Petra Vrzáčková

Gynekoložky Petry Vrzáčkové jsme se zeptali, jaký je její lékařský pohled na používání menstruačního kalíšku a jak si stojí například, co se hygieny týče, ve srovnání s vložkami či tampony. 

Jaké má z vašeho pohledu kalíšek výhody oproti vložkám či tamponům? 

Silikonový kalíšek má výhodu především z podstaty skvělého materiálu, oproti tamponům se na něm bakterie nemnoží, jako výhodu vidím také to, že z vás nevisí vlhký provázek. Oproti vložkám je výhoda, že nesedíte v mokru a není z vás cítit menstruační krev.

Moje osobní zkušenost je v tom, že zatímco při používání tamponů se mi opakovaně vrací gynekologické záněty, s kalíškem se mi to neděje – může to nějak souviset?

Je to právě díky silikonovému povrchu. 

Jak často by se měl kalíšek vylévat, lze v něm spát?

Ideálně jednou za tři až pět hodin, dle síly krvácení. Spát se v něm samozřejmě může, jen pokud jsou první dny menstruace silné, je dobré kombinovat s vložkou nebo spát na osušce.

Nehrozí při používání kalíšku zavlečení infekce? Na veřejných WC je málokde umyvadlo rovnou v kabince, natož s teplou vodou…

Vybírám si záchody, kde voda je… Jsou i ženy, které použijí vlastní proud moče k oplachu – je to sterilní (rozhovor jsme vedly písemně a tady se na konci odpovědi objevil smajlík).

Kdo je, alespoň podle vás, ideální uživatelkou kalíšku?

Ideálně žena, která nemá problém s manipulací v pochvě, aby si bez problému kalíšek zavedla dostatečně hluboko a pak ho taky bez větší námahy vytáhla ven.

A ještě otázka mimo kalíšek – jak se díváte na menstruační kalhotky? Pro dívky, co začínají s menstruací, se mi zdají ideální, ale možná mi unikají nějaká rizika.

Je to jistě varianta ke zvážení, ale je třeba jich mít dostatek a dostatečně často zapínat pračku.

Menstruační kalíšek značky Whoop·de·doo je z měkkého, a přitom pevného lékařského silikonu, perfektně drží, je zakončený pohodlnou kuličkou, za který se dá dobře vyndat, a dostupný ve dvou velikostech s ohledem na měnící se sílu krvácení. Za dobrou vychytávku považuji balení, v němž jsou rovnou dva kalíšky najednou, protože jednak máte po ruce ony dvě velikosti, navíc můžete v průběhu dne použít druhý, když například nemáte kde ten první perfektně omýt. Součástí balení jsou praktické látkové pytlíčky. 

Už to není ezo téma

Menstruační kalíšek se zavádí do pochvy, kde shromažďuje menstruační krev – jeho výhodou je mimo jiné to, že nenarušuje přirozenou rovnováhu vaginální flóry. 

Kalíšek je udržitelný produkt: výrazně sníží spotřebu vložek či tamponů, čímž uleví i domácímu rozpočtu.

Za několik posledních let se pohled na menstruační kalíšek úplně změnil. Původně to bylo jen jakési ‚ezo‘ téma, které řešily ženy mimo mainstream. Tomu odpovídala komunikace ve veřejném prostoru i design kalíšků, které byly na trhu, líčí Anna Marešová. 

Sama přišla s nápadem na designově zajímavý a zároveň co nejlépe fungující kalíšek v roce 2020. Říkala jsem si tehdy: taková skvělá pomůcka si zaslouží dokonalé provedení. A udělala jsem kalíšek podle sebe. Takový, který opravdu vyhovuje ženám, vzpomíná designérka. 

Její návrh vzbudil možná až nečekaný zájem – v kampani na portálu Hithit.cz Anna vybrala od svých budoucích zákaznic přes milion korun, díky čemuž mohla odstartovat výrobu. 

Jak vypadá designový menstruační kalíšek či vibrátor

Ideálně by měl být kalíšek umístěn přímo pod děložním čípkem, což může být pro spoustu žen velmi abstraktní zadání. Děložní čípek navíc během menstruačního cyklu mění svou pozici v závislosti na množství hormonu estrogenu. Někdy je výš, jindy níž, i proto vám může sedět více způsobů i pozic pro zavedení, či dokonce různé velikosti kalíšku.

I barvu kalíšku volila Anna tak, aby prodloužila dobu, po kterou bude použitelný. Průhledné kalíšky brzy kontaktem s menstruační krví ztratí původní barvu, což příliš neláká k dlouhodobému užívání. Její kalíšek je proto červený a neprůhledný a má i vtipné detaily, jako například kuličku, za kterou se vytahuje – mnohé výrobky mají ostrý konec, který může být některým ženám nepohodlný. 

Standardně by měl kalíšek vydržet až 12 hodin bez protečení a dá se tedy používat i v noci, ale jsou samozřejmě výjimky. Přes den je lepší ho měnit častěji, i pro pocit, že tak předejdete možnému protečení – to se nestane najednou, ale pro pocit jistoty je možné nosit při používání kalíšku malou vložku. Nebo menstruační kalhotky. 

Tipy, jak složit menstruační kalíšek před zavedením do pochvy

Tipy, jak složit menstruační kalíšek před zavedením do pochvy

Autor: Whoop·de·doo

Co dělat, když se zavedení nedaří? 

  • Pokud se kalíšek nedaří zavést na správné místo, zkuste jinou polohu při zavedení. Nám se skvěle osvědčit hluboký dřep nebo postoj s jednou nohou na okraji vany. 
  • Vyzkoušet můžete i jiné typy složení kalíšku. Kalíšek zkuste navlhčit vodou nebo kapkou lubrikačního gelu, manipulace v pochvě vám půjde snáz. 
  • Zaměřte se na svaly svého pánevního dna a zkuste je co nejvíce uvolnit. Pomocí klidného a hlubokého dechu, ideálně třeba pod teplou sprchou. 
  • A hlavně se hoďte do pohody a netlačte na sebe. Po pár pokusech určitě najdete ten nejlepší způsob a jako bonus se dozvíte spoustu nového o svém těle.

Zdroj: whoopdedoo.love

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).