Srdce je motor, který potřebuje údržbu

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Holdujete tučným jídlům, stresujete se doma i v práci a sport zanedbáváte? Vaše srdce tiše trpí. Dopřejte mu generálku, máme pro vás šest tipů, jak ozdravit srdce.

Jak není komora či síň v pořádku, je třeba začít s generálním „úklidem“. Určitě se vyplatí o součásti pumpy pečovat průběžně, než pak po letech muset investovat spoustu času k tomu, aby zas dobře sloužily svému účelu. Tj. společně s chlopněmi, aortou a žílami pravidelnými stahy přečerpávaly krev v cévách a zajišťovaly tak krevní oběh. Jestliže se chcete vyhnout obtížím se srdcem, držte se šesti rad, které vám pomohou ke zdravějšímu srdci.

Čtěte také: Nečekejte až vás klepne pepka. Braňte se

Srdce je pro život člověka zcela nepostradatelný orgán. Jenže ve chvíli, kdy se nám nedostává času pro sportovní aktivity, večer co večer šustíme s pytlíky chipsů a pracovní stres nám nedá vydechnout, máme nakročeno k potížím. Pojďte se jim vyhnout, alespoň dvakrát týdně zkuste zapomenout na výtah a najděte si cestu ke schodišti. Brambůrky vyměňte za zeleninu ze zahrádky a šéfovi nahlaste volno. Poradíme vám, jaké vitaminy a minerály byste měli svému srdci dopřát, aby dobře fungovalo a to bez vážných komplikací.

Dejte si pozor na sůl

Sodík obsažený v soli je podstatný pro přenos nervových impulsů. Zároveň ovlivňuje také správné fungování svalů. Optimální množství sodíku je u dospělého člověka stanoveno na 2,4 g denně. Je-li jeho přísun, především v soli, vyšší, může způsobit problémy. Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje na fakt, že průměrný Západoevropan konzumuje denně dvakrát více soli, než je doporučováno. „Přesolování s sebou přináší zdravotní problémy v podobě srdečních chorob, vysokého krevního tlaku, zvýšeného rizika infarktu a mozkové mrtvice. Návod na řešení této situace je snadný. Lidé by měli výrazně snížit denní příjem sodíku,“ sdělila Klara Minczinger, produktová manažerka společnosti, která nabízí v lékárnách doplněk stravy obsahující o 50 % méně sodíku než běžná kuchyňská, kamenná či mořská sůl.

Dále čtěte: Spočítejte si, jestli vám hrozí infarkt

Není éčko jako Éčko

Vitamín E podporuje nejen správnou činnost nervového systému, ale je podstatný také pro srdce a cévy. Pomáhá nám odbourávat škodlivý cholesterol a zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu. Zároveň tento vitamin podporuje zdravou cirkulaci krve, která zabraňuje mimo jiné mrtvici či ateroskleróze. Éčko najdeme například v rostlinných olejích, pšeničných klíčcích, máku, v sóje, slunečnicových i sezamových semínkách. Dále v játrech, másle a vejcích. Zdroje jsou pestré a je jich ještě mnohem víc, zajistit tak přísun vitaminu E není nadlidských výkon.

Na cévy platí lecitin

Lecitin má příznivý vliv na mnohé orgány a tělesné funkce. Rozpouští nebezpečný cholesterol, kterému tak zabrání v usazování v cévách. Tím tak lecitin významně napomáhá při boji s kornatěním cév. Pokud štípáte dříví, máte po výšlapu na Sněžku nebo se probouzíte po bujaré noci se sklenkou v ruce, vězte, že spotřeba lecitinu u vás rapidně stoupá. Je třeba ho doplnit třeba konzumací jater, žloutků, některých mléčných výrobků, sójových bobů, kvasnic či obilných klíčků. Pokud však těmto potravinám neholdujete, je alternativou vitaminový doplněk. Ale přírodní přísun lecitinu je jasně lepší volbou.

Čtěte také: Metličky na nohou podporuje užívání antikoncepce

Krevní tlak umí snížit hořčík

Jedním z nejdůležitějších minerálů je hořčík, pomáhá totiž bránit rozvoji srdečních onemocnění. Snižuje krevní tlak, bojuje proti srdeční arytmii a umožňuje rozšiřování tepen. Tím například pomáhá rychlejšímu uzdravení pacienta po srdeční příhodě. Cítíte-li se nervózní, podráždění, unavení, případně pociťujete svalové křeče, může to být následek nedostatku hořčíku. Jeho zanedbatelný přísun zároveň způsobuje nepravidelné bušení srdce a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Významným zdrojem hořčíku jsou luštěniny, sója, špenát, některé druhy mořských ryb a různé ořechy.

Mocný koenzym Q10

Srdeční buňky obsahují velké množství koenzymu Q10, který je nezbytný pro produkci energie. Je to jeden z nejúčinnějších antioxidantů, který zabraňuje poškozování srdečních buněk. Po prodělaném infarktu myokardu tak například koenzym napomáhá rehabilitaci. Je podstatný nejen pro sportovce, kteří své tělo zatěžují, ale i pro osoby se zvýšeným krevním tlakem. Pro zdravé jedince pak představuje vhodnou prevenci srdečních chorob. Vězte, že už při 25% nedostatku koenzymu Q 10 v organismu se snižuje naše výkonnost a odolnost. 75% deficit je údajně neslučitelný se životem. Jeho dávky můžete dohnat s kukuřicí, ořechy, sójou a drůbežím, vepřovým i hovězím masem. Holdujete-li brokolici, sardinkám, špenátu či řepkovému oleji, směle do nich. Obsahují vysoké dávky koenzymu Q 10.

Čtěte také: Technická sůl? Její použití v potravinách spotřebitel neodhalí

3-omega proti ateroskleróze

Pravidelné užívání 3-omega nenasycených mastných kyselin snižuje hodnoty tuku v krvi, preventivně působí proti vzniku krevních sraženin a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Zároveň tyto látky účinně chrání srdce před poruchami jeho rytmu. „3-omega mastné kyseliny jsou pro lidské tělo nezbytné. Zabraňují například rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na stěnách cév. Pravidelné přijímání 3-omega nenasycených mastných kyselin tedy napomáhá ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí,“ objasňuje Eva Stanislavská, marketingová manažerka společnosti, která nabízí kapsle 3-omega.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).