tak zaprvé, laskavě mě nenazývejte urvanou hysterkou
Obávám se, že ve Vašem případu to není urážka, jen a pouze konstatování diagnozy.
za druhé: vegetariáni MUSÍ ve své stravě maso nějakým způsobem nahrazovat ...
Prosím, nepleťe příčinu s následky. Vegeteriáni ani vegani nemusí nahrazovat MASO.
... proto se vyrábí náhražky jako tofu, tempeh, robi atd.
Tofu není náhražka masa. Je to potravina s vysokým obsahem bílkovin.
... To je všeobecný fakt ...
"Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo."
za třetí: rozdíl mezi živočišnou a rostlinnou bílkovinou JE, a to dost velký ...
Organizmus (až na výjimky) nepoužívá bílkoviny v tom stavu, v jakém je přijímá. Už jenom proto, že ani VY (ač se to nezdá) nejste slepice nebo kráva.
Bílkoviny jsou složeny a minokyselin. A z těch si tělo složí to, co právě potřebuje.
Z 21 aminokyselin si dokáže lidský organizmus 13 vyrobit v případě nedostatky vlastními zdroji.
Zbylých 8 musí dostávat ve stravě.
A pokud byste o tom alespoň trochu četla, tak byste nehlásala nadřazenost masa. Ani to nemusí vždy pokrýt potřebu eseciálních aminokyselin.
I když u stravy bez masa je ten problém zřetelnější, ale řešitelný. Stačí jenom něco o tom vědět.
Ale je mnohem snažší cpát do sebe zbytečná kvanta (často nekvalitního) masa a na zbytek planety hystericky řvát.
A za čtvrté: knihu na pomletí do vegetariánských karbanátků s radostí přenechám Vám.
Nedělejte ukvapené závěry. Použitím dané knihy uvedeným způsobem možná dosáhnete lepšího výsledku než nabízí mnohé prodení řetěcze jako polotovary ....
PS:
Pojďme raději probírat recepty na domácí těstoviny, chleba, sirupy, zavařeniny a další recepty.