Souhlasím. Jedna věc je zdravý a vyvážený životní styl, druhá věc je, pokud se to už trochu mění v extremismus a úchylku, kdy se uvažuje nad každým soustem - ano,ne, je v tom lžička cukru, kousek hovězího?? Myslím si, že uvažovat o tom co jíme a praktikovat racionální stravu je v dnešní době prakticky nezbytné, stejně tak vést k tomu naše děti.
Ale polemizovat nad tím, jestli je maso jako takové zdravé(mluví snad někdo o smažené krkovici??) nebo jestli jsou zdravé mléčné výrobky a mléko(a nikdo nemluví o kupě šlehačky na dortu) mi přijdou už jako histerie, čímž se mi autor posouvá k těm "racio-maniakům", kteří jdou už někdy do extrémů. Pokud se člověk na své stravování, pohyb a obecně životní styl podívá jako na celek a vidí, že třeba z 80%(90%...jak kdo chce) odpovídá zásadám zdravého životního stylu, může si gratulovat. A nevidím důvod, proč si pak v létě nedat sem tam zmrzlinu či babiččin tvarohovo-borůvkový koláč. Nehledě na to, že maso jako takové a mléčné výrobky podle mě do zdravé výživy patří úplně stejným dílem jako vychvalované obiloviny, nehledě na to, že mají nezanedbatelně větší množství bílkovin a minerálů, které prostě z žádné "superobiloviny" nezískáte, i kdybyste ji připravili jakýmkoli způsobem.
A ještě bych snad dodala jednu věc, co se stravování našich potomků týče. Přijde mi na hlavu, že pokud považuji nějaké potraviny za zdravé, budu je svým potomkům nějakou formou nutit, to bych rovnou své šestileté dítě mohla nutit jíst sojové boby a pohanku s tempehem. ale na druhou stranu, pokud mi dítě bude odmítat pít mléko, jíst maso, jogurty, sýry a tvarohy, mávnu nad tím rukou a řeknu: ále co, asi na to jeho tělo nemá chuť, tak ho nebudu do ničeho tlačit, možná si k tomu najde cestu samo.¨
Trochu uhozené, nemyslíte?
Je vidět, že nesledujete aktuální poznatky z oblasti výživy. Zdravotní prospěšnost masa nebo mléka skutečně není tak jednoznačná, jak se dříve soudilo, dnes už je zřejmé, že některým lidem skutečně nesvědčí nebo vysloveně nedělá dobře. Pochybovat je třeba a také je vždy třeba k tomu přistupovat individuálně a s přemýšlením. Ono to s tou stravou bohužel není tak úžasně jednoduché, že by se dalo říct "tohle je zdravé a tohle zdravé není." Autor zmiňované knihy podle mě rozhodně nepatří k žádným maniakům ani hysterikům, k těm jste se podle mě zařadil spíše vy, protože odmítáte přemýšlet a pochybovat o "nezpochybnitelném" a jakmile si někdo troufne zapochybovat o něčem, co bylo jednou "úředně" posvěceno, tak u vás skončil... Podle mě jste jednoduše nepochopil tu nejzákladnější myšlenku.
Správně, pochybovat se nesmí, přemýšlet zakázáno a nejlepší je opékat buřty na zapálených studiích, dokazujících, jak jsou škodlivé.
http://academic.research.microsoft.com/Search?query=meat&s=0&SearchDomain=6
O diskuzi o škodlivosti masa mi nejde, ale zkuste se nad sebou zamyslet.