"...že jsem sáhnul po kečupu, v němž je míň cukru a náhražek. A z jakého důvodu kupuji mléčné výrobky zakysané a jogurt bílý, neochucený..."
Proč sahat po kečupu, když v sezóně si můžu z levných místních rajčat navařit kečup, po kterém by se Heinz se Spakem olizovali až za ušima? Proč kupovat balené zakysané mléčné výrobky, když mléčné kvašení je dostupné zdarma pro všechny (takový potravinářský ekvivalent bittorentu)? Konečně, proč kupovat chleba a pečivo ze šrotu a strouhanky, když z domácího pečení kváskových pletýnek a placek se dá udělat krásná událost pro celou rodinu?
Klíčem je navykat od malička děti na "atypickou" chuť přirozených, doma vyráběných potravin. Pokud někdo vyroste na křížalách a medu, tyčinka Mars mu bude zákonitě připadat jako nestvůrně sladký tlamolep. Pokud si někdo navykne pít mošty a čaje s minimem cukru, budou mu po kokakolách skřípat zuby a tlačit žaludek.
S dovolením půjdu ještě dál. Proč si připravovat kečup, když těstoviny pocházejí z Itálie a podle Italů je kečup na těstovinách hrozné barbarství. Raději koupím dobrý protlak (italská rajčata v konzervě) a udělám těstoviny, jak mají být. Pak učím děti i určitému stylu a ne českému prznění veškeré cizí kuchyně.
Hm, a ja mel v Italii VZDY testoviny s drcenymi rajcaty a ne s kecupem nebo protlakem. Mozna to varili nejaci moudri cesi, kteri si jeli privydelat a majitel byl zrovna na nakupu. A taky pro vase zdravi pevne doufam, ze si mouku na svoje domaci testoviny melete sam a ty posleze vyrabite rucne jako spravna Mamma.
Když je sezóna, nadrtím si. Když není, mám protlak. Zkoušel jsem dělat rajčatovou "zavařeninu" jako náhradu protlaku, ale nemám trpělivost to čtyři hodiny míchat.
Mouku taky kupuju, to je jednodruhová základní potravina (podobně jako cukr) a záleží hlavně na zemi původu. Ale domácí těstoviny jsou snad probůh samozřejmostí, ne? Vždyť těstoviny jsou z hlediska výroby naprostá banalita. :-)