Názor k článku Starý dobrý svítek: recept po pratetě nezklamal od mood - Zdravím, taktéž jsem netušila kolik druhů jich je....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 5. 2014 18:11

    mood (neregistrovaný)

    Zdravím, taktéž jsem netušila kolik druhů jich je. Nedalo mi to, tak jsem se podívala do kuchařky z konce 19. stol a našla jsem další:
    Svítek - kapustový, krupičný, moukový, mozečkový, ze sekaniny, z brukve, z jater, z kapusty, z okruží
    A jiná ještě starší kuchařka uvádí svítek - moučný s vanilkou, ze sušených hub, z telecích jater, z telecího masa, z vajec, žemličkový.
    A další kuchařka z roku 1865 má kromě některých výše uvedených:
    Svítek mandlový s punčem, s pěnou a zavařeninou, z pozůstalé pečeně, s úhelkami(žampiony), višňový.

    Přepis Svítku z višní.
    Železnou metlou míchej v hrnku osm žloutků se čtvrt librou roztlučeného cukru, až se to zpění, přidej k tomu čtvrt libry bílých, roztrouhaných žemliček, drobné citronové kůry a zrnko soli. Rozmíchej to dobře a přimísiž potom z bílků udělaný sníh. Vymaž formu máslem, posyp strouhanou žemličkou, dej polovic těsta do ní, oblož to librou višní, z kterých pecky vyloupalas, vlej ostatní těsto na ně a nech to zpovolna upéci. Vyklop to a posyp cukrem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).