Na internetu se to hemží peticemi proti nadměrnému vybíjení kaprů, jak je již před svátky tradičním zvykem. I pokud pomineme nevhodné podmínky pro ryby při prodeji, musí nám být jasné, že maso z vystresovaného zvířete nebude pro naše tělo nic dobrého. Mají-li být Vánoce svátky klidu a míru, pojďme to změnit. Nemusíme přeci mít na talíři maso, abychom se cítili „svátečně“.
Štědrovečerní večeře bez masa
Je tolik potravin, které si můžeme dát, aniž bychom lovili v živočišné říši. Najíme se levněji, zdravěji a náš talíř rozhodně bude pestřejší. Připravili jsme pro vás dvě menu.
Jedno je chuťově k nerozeznání pro ty, kteří maso mají rádi, ale nejedí jej z etických důvodů.
Druhé menu si spíše připraví ti, kterým živočišné produkty jednoduše nechutnají.
Náhražka klasického vánočního menu pro etické vegany
Polévka ovoněná rybou
Suroviny:
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 2 růžičky květáku
- kousek celeru
- 1 menší kořen petržele
- 2 bobkové listy
- čerstvě namletý čtyřbarevný pepř
- čerstvě nadrcené nové koření
- špetka muškátového oříšku
- ½ lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce rostlinného tuku
- 1 lžička mořských řas
Ve větším hrnci rozpálíme rostlinný tuk. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Květák i kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kousky a přihodíme k cibuli. V této chvíli přidáme i všechno připravené koření, včetně mořských řas. Necháme necelou půlhodinu důkladně provařit. Poté vyjmeme bobkové listy a v mixéru polévku umixujeme na jemnou hmotu. Na talíři můžeme polévku dozdobit čerstvě opečenými krutony z domácích rohlíků či chleba.
Smažený kapr z hlívy
Suroviny:
- kus hlívy ústřičné
- 100 g slunečnicových semen
- 1 cibule
- nori vločky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rýžové mouky
- kukuřičná strouhanka na obalení
Den předem namočíme slunečnicová semínka do vody a necháme odležet. Měly by nasáknout tekutinu minimálně dvanáct hodin předem, ideálně déle. Druhý den k semínkům přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nori vločky a nakrájenou hlívu. Směs s trochou vody rozmixujeme na jemnou hmotu. Tu následně okořeníme prolisovaným česnekem a rýžovou moukou. Necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Pak směs vyjmeme, rozdělíme na kousky a obalujeme v kukuřičné strouhance. Smažíme v rostlinném tuku nebo v horkovzdušné fritéze.
Salát s černou solí
Suroviny:
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 lžíce hrášku
- 2 menší kyselé okurky
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce domácí vegan majonézy
- ½ lžičky kurkumy
- sůl
- mletý pepř
- špetka černé soli
Brambory uvaříme ve slupce a necháme dokonale zchladnout. Mezitím nakrájíme mrkev na menší kousky a dáme ji povařit, nejlépe do páry. Ke konci vaření přidáme i hrášek (zhruba na posledních pět minut). Odstavíme a necháme zchladnout. Brambory prolisujeme, přidáme k nim najemno pokrájenou cibulku i kyselé okurky. Nyní přidáme zchladlou mrkev i hrášek. Do zcela vychladlého salátu přidáme i hořčici, majonézu, kurkumu a černou sůl. Promícháme. Až nakonec dochutíme solí a pepřem.
Tip: Domácí majonéza z červené čočky
Suroviny:
- 1 hrnek červené čočky
- ½ hrnku za studena lisovaného oleje
- šťáva z ½ citronu
- ½ lžičky octa
- sůl
- mletý pepř
Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit, dokud nebude zcela rozvařená. Necháme ji zcela zchladnout. Pak ji vlijeme do mixéru, přidáme citron, ocet, sůl i pepř a mixujeme. Vrchním otvorem velmi pomalu, skoro po kapkách, přiléváme olej. Ještě chvíli prošleháme a je hotovo. Ochutnáme, případně dochutíme. Majonézu z červené čočky je vhodné zkonzumovat do tří dnů od výroby.
Vyzkoušejte také majonézu z cizrnového nálevu.
Galerie: Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?
Alternativa pro ty, kterým živočišné produkty nechutnají
Štědrovečerní polévka
Suroviny:
- 200 g hrachu
- 40 ml rostlinného tuku
- 2 lžíce bezlepkové mouky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička libečku
- 3 sušené švestky
- sůl
- pepř
Hrách namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ráno vodu slijeme, přilijeme čerstvou a vaříme, dokud není luštěnina zcela měkká až rozvařená. Rozpálíme rostlinný tuk a přidáme k němu mouku, klasickým způsobem připravíme jíšku. Tu pak přidáme k uvařenému hrachu. Přidáme i nadrobno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Promícháme a vhodíme všechno připravené koření – majoránku, libeček, sůl i pepř. Chvíli povaříme. Pak odstavíme a v mixéru rozmixujeme na krém. Na závěr dáme do polévky povařit na malé kousky nasekané sušené švestky.
Rostlinný řízek
Suroviny:
- 2 plátky celeru
- 2 lžíce ovesných vloček
- ½ lžičky koření na ryby
- 1 lžíce sójové omáčky
- hraška na obalení
- rostlinný tuk na smažení
Celer dáme vařit do vroucí vody, avšak jen na chvíli. Jakmile do něj jde píchnout vidličkou, vyjmeme jej. Ovesné vločky umeleme v mixéru na mouku, přidáme k nim koření na ryby a sójovou omáčku. Ve směsi lehce obalíme celerové plátky. Následně je přesuneme do další nádoby, ve které máme připravenou hrašku. V ní celer důkladně obalíme a ihned dáme smažit do rozpáleného oleje.
Salát z brambor a zeleniny
Suroviny:
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 2 lžíce hrášku
- 1 kyselá okurka
- ½ petrželového kořene
- kousek celeru
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce domácí vegan majonézy
- ½ balení bílého tofu natural
- ½ lžičky kurkumy
- sůl
- mletý pepř
Brambory uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Než budou zcela studené, nakrájíme na kousky kořenovou zeleninu a dáme ji vařit. Až bude měkká, přidáme na posledních pět minut ještě hrášek. Odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme nadrobno nakrájenou okurku i bílé tofu. Nakonec do salátu dáme i hořčici, majonézu a dochutíme solí i pepřem. Podáváme důkladně vychlazené.
Tip: Netradiční majonéza z kešu oříšků
Suroviny:
- 1 hrnek kešu ořechů
- 50 ml za studena lisovaného oleje
- 50 ml citronové šťávy
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička soli
Kešu ořechy namočíme přes noc do vody. Druhý den je vhodíme do mixéru a přidáme citronovou šťávu, třtinový cukr i sůl. Umixujeme na jemnou hmotu. V této chvíli začneme pomalu a opatrně do směsi přilévat připravený olej. Jakmile bude majonéza hotová, přemístíme ji z mixéru do uzavíratelné nádoby. Zde vydrží bez problémů tři až pět dní.
Galerie: Tempeh, tofu a spol. Fermentované potraviny ze sóji