Stévie místo cukru: jak si doma připravit přírodní sladidlo

Sdílet

Rostlině stévie se přezdívá sladká tráva a jak označení napovídá, lze ji používat ke slazení. Je dobré znát poměr mezi stévií a cukrem a sladidlo si ideálně připravovat z kvalitních bylin.

Stévie cukrová je trvalka, která dorůstá do výšky až jednoho a půl metru, pochází z oblastí mezi Brazílií a Paraguayí. Jihoameričtí indiáni tuto rostlinu nazývají Azúca-caá, v překladu sladká tráva. Můžeme ji pěstovat i doma ve větším květináči a připravit si z ní přírodní sladidlo.

Co se dozvíte v článku
  1. Co se z této rostliny používá?
  2. Co stévie obsahuje?
  3. Léčivé účinky stévie
  4. Měrná tabulka sladivosti stévie
  5. Extrakt ze stévie
  6. Pozor na kvalitu

Co se z této rostliny používá?

Sbíráme listy a stonky.

Co stévie obsahuje?

Nejdůležitějšími látkami obsaženými v této rostlině jsou tzv. diterpenoidní glykosidy – především steviosid, steviobiosid, které jsou používány jako kvalitní nekalorické sladidlo (bez fruktózy, glukózy či sacharózy).

Steviosid je 300× sladší než sacharosa.

Stévie rovněž obsahuje flavonoidy, především quarcetin, kyselinu kávovou, kumarin.

Léčivé účinky stévie

Stévie má antibiotické a antivirové účinky, je vhodnou alternativou sladké chuti pro diabetiky, urychluje hojení ran, vyrovnává krevní tlak, pomáhá při únavě, snižuje chuť na alkohol a cigarety.

Měrná tabulka sladivosti stévie

  • 1 lžička mleté sušené stévie se rovná 200 g cukru.
  • Špetka mleté sušené stévie se rovná 1 lžičce cukru.

Extrakt ze stévie

Toto přírodní sladidlo můžeme používat do čaje, kávy, nápojů, salátů, moučníků, pudinků, zmrzliny, k doslazení jídel.

Potřebujeme: 2 hrnky čerstvých či 1 hrnek sušených listů a stonků stévie, 3 hrnky 40% lihu či kvalitního destilátu

Postup: Do sklenice vložíme stévii, zalijeme ji lihem, pevně zašroubujeme a vše necháme na klidném místě 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, vzniklý extrakt nalijeme do sklenice s kapátkem a můžeme používat.

Sladivost extraktu ze stévie

  • 1 lžička extraktu ze stévie se rovná 200 g cukru.
  • 7 kapek tekutého extraktu ze stévie se rovná 1 lžíci cukru.
  • 2 kapky tekutého extraktu ze stévie se rovnají 1 lžičce cukru.

Pozor na kvalitu

Většina průmyslově zpracovaných sladidel se stévií je nabitá aditivy a zbytkovými chemikáliemi, proto doporučuji upřednostnit bio kvalitu nebo vlastní rostlinu v květináči.

Galerie: Jak se vyrábí sladidla ze stévie

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).