Stévie cukrová je trvalka, která dorůstá do výšky až jednoho a půl metru, pochází z oblastí mezi Brazílií a Paraguayí. Jihoameričtí indiáni tuto rostlinu nazývají Azúca-caá, v překladu sladká tráva. Můžeme ji pěstovat i doma ve větším květináči a připravit si z ní přírodní sladidlo.
Co se dozvíte v článku
Co se z této rostliny používá?
Sbíráme listy a stonky.
Co stévie obsahuje?
Nejdůležitějšími látkami obsaženými v této rostlině jsou tzv. diterpenoidní glykosidy – především steviosid, steviobiosid, které jsou používány jako kvalitní nekalorické sladidlo (bez fruktózy, glukózy či sacharózy).
Steviosid je 300× sladší než sacharosa.
Stévie rovněž obsahuje flavonoidy, především quarcetin, kyselinu kávovou, kumarin.
Léčivé účinky stévie
Stévie má antibiotické a antivirové účinky, je vhodnou alternativou sladké chuti pro diabetiky, urychluje hojení ran, vyrovnává krevní tlak, pomáhá při únavě, snižuje chuť na alkohol a cigarety.
Měrná tabulka sladivosti stévie
- 1 lžička mleté sušené stévie se rovná 200 g cukru.
- Špetka mleté sušené stévie se rovná 1 lžičce cukru.
Extrakt ze stévie
Toto přírodní sladidlo můžeme používat do čaje, kávy, nápojů, salátů, moučníků, pudinků, zmrzliny, k doslazení jídel.
Potřebujeme: 2 hrnky čerstvých či 1 hrnek sušených listů a stonků stévie, 3 hrnky 40% lihu či kvalitního destilátu
Postup: Do sklenice vložíme stévii, zalijeme ji lihem, pevně zašroubujeme a vše necháme na klidném místě 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, vzniklý extrakt nalijeme do sklenice s kapátkem a můžeme používat.
Sladivost extraktu ze stévie
- 1 lžička extraktu ze stévie se rovná 200 g cukru.
- 7 kapek tekutého extraktu ze stévie se rovná 1 lžíci cukru.
- 2 kapky tekutého extraktu ze stévie se rovnají 1 lžičce cukru.
Pozor na kvalitu
Většina průmyslově zpracovaných sladidel se stévií je nabitá aditivy a zbytkovými chemikáliemi, proto doporučuji upřednostnit bio kvalitu nebo vlastní rostlinu v květináči.
Galerie: Jak se vyrábí sladidla ze stévie