Nesmíte cukr a máte neustálou chuť na sladké? Zapomeňte na umělá sladidla a škodlivé chemické přísady a vyzkoušejte stévii, která už není jen pouhým doplňkem stravy, ale plnohodnotným sladidlem! Oslaďte si život zdravě!
Stévie (Stevia rebaudiana) neboli „sladká tráva“ je rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. Její listy jsou až tři sta krát sladší než cukr. Mohou za to glykosidy, především steviosid a rebaudiosid, které se nacházejí v listech této zázračné rostliny. Kromě glykosidů rostlina obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, například železo, vápník, draslík, sodík, fosfor, zinek, hořčík, vitamín A a C, také vlákninu a další látky, které jsou prospěšné pro lidský organismus.
„Stévii jsem vyzkoušel už před několika lety ve formě prášku i ve formě sušených listů,“ říká MUDr. Zbyněk Luňáček, odborník na vegetariánskou výživu. „Její použití jako sladidla je vhodné zejména u lidí, kteří trpí cukrovkou a metabolickým syndromem.“
Stévie versus cukr
Stévie je zdravou alternativou cukru, jednoho z tzv. „bílých jedů“. Cukr je vysoce kalorickou drogou, která ihned po konzumaci dodá tělu potřebnou energii a poskytne uspokojení žádosti po sladké chuti. Čím více cukr konzumujeme, tím více po něm prahneme. Jeho přebytky se ve formě tuků ukládají v těle a způsobují obezitu. V neposlední řadě také velmi výrazně podporuje růst kvasinek a plísní.
Přečtěte si: Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru
Na rozdíl od cukru stévie dává a nic za to nežádá. Je vhodným a plnohodnotným sladidlem naprosto pro každého, nejen pro diabetiky nebo osoby s nadváhou, které potřebují zhubnout. „Výhodou stévie je její vysoká sladivost a nulový obsah energie. Používání stévie rozhodně doporučuji,“ říká Zbyněk Luňáček. Stévie má spoustu léčivých vlastností a téměř nulovou energetickou hodnotu. Kromě obrovského přínosu cukrovkářům, kterým nejen chutně osladí pokrmy či nápoje, podpoří funkci slinivky a tvorby inzulínu i reguluje či přímo sníží hladinu cukru v krvi, velkoryse nabízí i své další služby, například snížení krevního tlaku, odstranění únavy, posílení imunitního systému, eliminaci vzniku alergických reakcí, účinnou léčbu ekzémů, dezinfekci a podporu hojení ran a kožních zánětů nebo podporu a posílení trávení.
Žvýkání listů, se kterými mají od pradávna zkušenosti jihoameričtí indiáni, zabraňuje vzniku zubního kazu a odstraňuje zápach z úst. Pro své výrazné dezinfekční, antibakteriální i protiplísňové vlastnosti byla stévie také využívána jako kloktadlo nebo přidávána do zubních past, žvýkaček a nejrůznějších kosmetických přípravků. Působí rovněž proti padání vlasů. Je také prokázáno, že pomáhá při alkoholové či nikotinové závislosti a snižuje chuť na cigaretu.
Stévie
- „Sladká tráva“ se užívá ve formě drcených sušených listů, bílého prášku nebo malých tabletek, které připomínají klasické sacharínové tablety.
- Veškeré produkty ze stévie bývají k zakoupení především v bylinkářstvích a prodejnách zdravé výživy. Můžete si ji také pěstovat.
- Sladké glykosidy jsou snadno rozpustné ve vodě a na rozdíl od cukru i velmi stabilní při vysokých teplotách.
- Sladit můžete naprosto cokoli, od čaje až po bábovku. Dávkování je mírné, u stévie stačí opravdu velmi málo.
Stévie jako sladidlo v EU
V souvislosti s uzákoněním stévie jako sladidla v EU se předpokládá zvýšení nabídky i poptávky po produktech obsahujících sladké glykosidy namísto dosavadních umělých sladidel. K této významné události, nad kterou jistě zaplesali všichni diabetici, došlo v listopadu roku 2011. Předtím byla tato záležitost hojně diskutovaná především v alternativních kruzích, kde se spekulovalo o tom, že za odmítnutím Evropské komise uznat stévii jako sladidlo stojí cukrovary a výrobci umělých sladidel. Důvodem odmítání registrace byla údajně nedostatečná prozkoumanost rostliny. Stévii bylo možné distribuovat pouze jako kosmetikum nebo doplněk stravy. Jako sladidlo v Evropě byla dosud stévie využívána pouze ve Švýcarsku a od roku 2009 výjimečně také ve Francii.
V zahraničí, především na Východě se však stévie již nějakou dobu těší velké oblibě, v Japonsku se s ní sladí nejrůznější limonády, například také Coca Cola. V současné době firma Coca Cola plánuje, že rozšíří svou nabídku o nízkokalorické nápoje slazené steviosidy do všech zemí Evropské unie.
Pěstujte stévii doma
Kdo nechce utrácet za hotové produkty, může sázet a sklízet sám. K dostání jsou semena nebo již vypěstované rostlinky v květináči, jejichž listy můžete rovnou sklízet. Rostlina však vyžaduje specifické podmínky pro život a potřebuje především dostatek tepla a světla. V létě je ideální mít rostlinu venku, vyhovující teplota je 20 až 25 i více °C. Na zimu je pak potřeba ji přemístit do bytu. Rostlina může přezimovat při teplotách 10 až 15 °C, jakmile však klesne teplota pod 10 °C, rostlina uvadá.
Výborné podmínky pro pěstování jsou ve skleníku. Pokud máme k dispozici pouze semena, je dobré je v jarních měsících zasadit právě tam. Listy pak můžeme začít stříhat tehdy, až rostliny přesáhnou délku 20 až 30 cm.
Čtěte také: Jak zdravě sladit
Recept na „sladký čaj“
- Máte-li chuť na lahodný sladký nápoj, připravte si sušené ovoce (jablka, borůvky,…), sušené květy heřmánku a jeden usušený lístek stévie.
- Uvedené ingredience dejte do konvičky nebo velkého hrnku (1 polévková lžíce na ½ litru vody), přelijte vařící vodou a nechejte louhovat.
- Po 10 minutách nápoj přeceďte a můžete začít popíjet. Jablka a borůvky klidně v hrníčku ponechte a po vypití čaje snězte.