Mám takový názor, že samotná stevie, jelikož má prakticky 0 energetickou hodnotu, nemůže zvyšovat BMI, jelikož neobsahuje žádnou energii. Pro nárust BMI musí platit to, že energetický příjem je větší, než energetický výdej.
Vedlejší efekt je změna míry sladkosti jídla. Pokud se v krátké době sníží sladkost jídel, tak na počátku to je cítit, ale po nějaké době si na to organismus zvykne a nastaví si novou míru sladkosti jídel. To samé platí i v opačném případě. Z toho vyplývá, že pokud se budou hodně sladit nápoje, tak pak neslazené jídlo nebude tolik chutnat, protože hladina sladkosti jídla je zvýšena slazením nápojů.
No a co se týče hladiny inzulínu, tak na wiki v článku o účincích inzulínu stojí: "Vyšší koncentrace glukózy v krvi podráždí regulační systém β-buněk mechanismem negativní zpětné vazby, což má za následek vyloučení inzulinu do krve". Z daného tvrzení lze usoudit, že množství vyloučeného inzulínu závisí na množství cukru v krvi, a ne na chuti jídla. Pokud tomu tak není, a množství vyloučeného inzulínu by opravdu záviselo na chuti, tak si myslím, že lidský organismus by si na nové podmínky za nějakou dobu určitě zvykl a v porovnání s tím, že by si člověk sladil cukrem (samozřejmě záleží na množství) po několik let je to menší zlo.