Stévie nezpůsobuje ukládání tuků. Je možné, že lehce zvýší chuť k jídlu, protože upravuje metabolické procesy v těle, ale v žádném případě nezvyšuje chuť na sladké...naopak by měla uspokojovat touhu po sladké chuti, protože je sama o sobě velmi sladká...Takže pokud někdo sladí stévií nemusí se bát, že po její konzumaci dostane nekontrolovatelnou chuť na sladké a pustí se do hory koláčů a čokolády...
Co se týká slinivky, tak tu vůbec nebalamutí, ale naopak jí prospívá a podporuje vylučování inzulínu i reguluje hladinu cukru v krvi...Zmiňme třeba například takovou lékořici, které se říká sladké dřevo...její chuť je také sladká, je to specifická bylina, která má své účinky a chová se prostě a jednoduše v organismu jako léčivá bylina a stejně tak se chová i stévie :-)nikoli jako mystifikátor... navíc při testech nebyly žádné nežádoucí účinky u stévie prokázány, což je opravdu velkým plusem, protože řada léčivých rostlin nežádoucí účinky pochopitelně má...
Upřímě doufám, že to, co jste napsala, není úplně pravda. Jinak totiž stevie není bezpečná ani náhodou.
Umělá sladida podporují chuť na sladké tak, že jsou sladké, ale není v nich cukr. Tím tělo zblbnou, protože to se na ten cukr připraví. Pokud je stevie sladká a neobsauje cukr, tak je to úplně stejný mechanismus.
Byliny, která jen tak podporuje vylučování inzulinu, bych se docela bál. Zdravému člověku do toho není radno zasahovat. Druhá možnost je, že tělo ten inzulin vylučuje kvůli tomu, že je to sladké a chystá se na přísun cukru. V tom případě ale podporuje chuť na sladké, protože pokud ten cur nepřijde, tak následuje "vlčí" hlad.
Pokud je to léčivka a má své specifické účinky, tak rozhodně není vhodná na nějaké běžné slazení. Pokud se o něčem píše, že je to léčivka, ale už tam není na co, tak v zájmu vlastního zdraví předpokládám, že pro mně není vhodná.
Našel jsem tohle :
http://www.nature.com/oby/journal/v16/n8/full/oby2008284a.html
Není to sice můj obor, ale chápu ten článek tak, že našli docela silnou souvislost mezi pitím nápojů s umělými sladidly a nárůstem BMI. Nenašla se jen u těch, co dost cvičili, nebo byli hodně tlustí už předtím.
Samozřejmě to neznamená, že umělá sladidla jsou příčina. Jen je tam nějaká souvislost.
Na druhou stranu "neumělý" cukr tu chuť taky zrovna nezahání! Tím chci říct - pokud sním sladkou mléčnou čokoládu, tak mám přece okamžitě chuť sežrat další, a to i když je slazená cukrem a ne sladidlem nebo stevií. Takže otázka je, co je horší. Nejlepší by bylo samozřejmě sladké nejíst vůbec. Nevíte jak jsou na tom třeba sladidla jako med, melasa a tak? co se týká vlivu na inzulin?