To je zase mouder. Každá stolice zapáchá. Jedinou výjimkou jsou maximálně několik dnů stará miminka, která ještě nemají rozvinutou střevní mikrofloru a jsou kojena. Ale i ta to brzo doženou. Je ale pravda, že příliš velký a nebo příliš výrazný zápach signalizuje problém. A že plave? Naopak, stolice, která plave, značí už dost velkou dehydrataci, třeba v létě. Tělo šetří vodu a tlusté střevo jí odnímá. To může vést až k zácpě. A vláknina? Ta způsobuje bobtnání a nestavitelné chuchvalce tlačí před sebou. Takže neusnadňuje vyměšování, ale zvětšuje objem. Ale pozor při sníženém objemu pití, takové zácpy jsou děsivé. A ještě se tu neobjevila pravidelnost. Každý den dvakrát i dvakrát týdně nemusí být ještě problém, záleží na stavovacích zvycích. Ještě taková zajímavost, epitelní tkán střevního povrchu se vyměňuje cca každé 4 týdny. Proto je barva stolice do hněda.