Snaha předcházet potenciálním zdravotním problémům prostřednictvím změn ve skladbě jídelníčku je chvályhodná. Bohužel v praxi ústí do některých neplánovaných efektů, které mohou se změnami stravování souviset.
Co se dozvíte v článku
Zjištění protilátek jako test alergie na potraviny
Spouštěcím aktem podobných experimentů s vyřazováním určitých potravin jsou často výsledky laboratorních rozborů krve na množství protilátek typu IgA a IgG. Ty má veřejnost v poslední době spojeny zejména se snahou zjistit odolnost svého organismu vůči koronaviru. Hladiny IgA a IgG jsou však také součástí rozborů krve, které si nechávají lidé dělat s cílem zjistit příčinu svých zdravotních potíží, nebo třeba kvůli tomu, jakou mají volit dietu při hubnutí. Rozbory krve navíc také aktivně nabízejí některé imunologické laboratoře a doporučují výživoví poradci.
Bohužel, při zjištění vysoké hladiny uvedených protilátek řada výživových poradců spotřebitele nabádá, aby vyřadili, nebo alespoň výrazně omezili konzumaci celých skupin potravin. A to s odůvodněním, že je tak možné snížit nebo výrazně omezit možné alergické reakce na příslušné potraviny a látky v nich obsažené.
Příznaky potravinové alergické reakce
Potravinová alergie se může projevovat různými způsoby a rozdílnou intenzitou. Od kopřivky či mírného svědění v dutině ústní, která může být nepříjemná, ale pacienta na životě neohrožuje, až po anafylaktický šok s otoky, dechovými obtížemi a oběhovým selháním.
Mezi mírnější projevy patří orální alergický syndrom, který se projevuje intenzivním svěděním a otoky rtů a sliznic.
Potravinová alergie se může projevit na mnoha částech těla, od čehož se nadále odvíjejí i jednotlivé příznaky. Ty se dostavují již několik minut po kontaktu s alergenem. Obecně se jedná o tyto oblasti:
- orofarynx – svědění rtů a ústní dutiny, otok jazyka a hlasivek, obstrukce hrtanu,
- kůže – akutní alergická vyrážka (kopřivka), nezánětlivý otok kůže, atopická dermatitida,
- dýchací cesty – astma, alergická rýma, alergický kašel,
- zažívací ústrojí – zvracení, zánět žaludeční stěny, průjem, akutní bolest břicha,
- oběhový systém – náhlý pokles tlaku,
- anafylaktický šok.
Více v katalogu nemocí: Alergie na potraviny
Nutriční doporučení, která nemají zdravotní opodstatnění
Vyřazení či významné omezení určitých potravin však vede k nedostatečnému příjmu pro člověka potřebných látek, mimo jiné bílkovin živočišného původu, neboť častým výživovým doporučením je vynechat právě stravu živočišného původu. Tito lidé pak jako pacienti končí v ordinacích lékařů, kteří musí řešit důsledky neopodstatněných změn ve stravování, ústící často do různých stadií podvýživy.
Jak ale konstatuje Pavel Kohout, přednosta interní kliniky 3. LF UK Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, zvýšené hladiny protilátek IgA a IgG v praxi nepředstavují signál, že by bylo třeba příslušné potraviny ze stravování vynechat. Naopak jde spíše o známku toho, že tyto potraviny spotřebitelé často a pravidelně konzumují. Uvedené protilátky tedy nejsou ukazatelem alergie na tu kterou potravinu.
To v praxi znamená, že výsledky krevních testů nelze bez konzultace s lékařem či s nutričním terapeutem (tedy ne s výživovým poradcem, alespoň ne s každým) interpretovat jako potvrzení alergie a důvod k vyřazování „rizikových“ potravin ze struktury stravování. To je v odborné veřejnosti již dost dlouho známá skutečnost, přesto se výsledky krevních testů na protilátky za důkaz o možné alergii považují. Na skutečnost, že IgA a IgG protilátky nejsou důkazem alergie, poukázala v minulosti mimo jiné Česká gastroenterologická společnost.
Často jde o plýtvání penězi
Na možnost potravinové alergie nicméně mohou upozornit hladiny protilátek typu IgE, jak již v roce 2012 uvedla ve svém desateru Americká akademie alergie, astmatu a imunologie (American Academy of Allergy, Asthma and Immunology). I vyšetření na takové látky je ale často plýtváním peněz:
„Vzhledem k tomu, že 50 až 90 procent předpokládaných případů potravinové alergie neodráží IgE zprostředkovanou (alergickou) patogenezi a může místo toho odrážet potravinovou intoleranci nebo symptomy, které nejsou kauzálně spojeny s konzumací potravin, vede objednávání potravinových testů k mnoha nesprávně identifikovaným potravinovým alergiím a nevhodným doporučením vyhýbat se potravinám, které jsou při testování pozitivní,“ uvádí se v doporučení American Academy.
Buďte opatrní, na koho dáte s radami, co (ne)jíst
V diagnostice potravinové alergie se kromě toho používají i jiné levnější metody, kromě laboratorního rozboru krve na IgE protilátky například kožní tzv. prick testy, anamnéza a následně expoziční testy s potravinou nebo s potravinovými alergeny.
Jinými slovy, k objektivní informaci o riziku alergií na potraviny je důležité mít nejprve lékařskou prohlídku a anamnézu. Na straně jedné totiž může z testů a laboratorních rozborů „vyplynout“, že člověk má nějakou alergii, i když jí ve skutečnosti nemá, a v praxi je pak takzvaně falešně pozitivní. A zbytečně se ochuzuje o příjem látek z domněle pro něj alergenních potravin, což vede k dalším zdravotním potížím.
Na straně druhé může mít pacient pocit, že alergii má, ale ve skutečnosti může jít o potíže, které s konzumací potravin vůbec nesouvisí.
Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.