To je zajisté moc hezký PR článek a zajímavý pohled na celý komplikovaný proces výroby strouhanky, ale nikde jsem nenašel ani náznak vysvětlení, proč když si dají tu práci a pačou vlastní těsto pouze na strouhanku, proč musí být výsledné složení strouhanky takové, jaké je.
Pšeničná mouka, pitná voda, droždí, rostlinný olej (řepkový, slunečnicový), jedlá sůl jodizovaná, ječná sladová mouka, žitná mouka, regulátory kyselosti (kyselina octová, octan výpenatý, octany sodné), zahušťovadlo guma guar, emulgátory (E 471, E472e, sójové lecitiny), dextróza, cukr, látka zlepšující mouku kyselina L-askorbová.
Vzhledem k tomu, že jsou ve složení některá éčka vypsána slovně, tak to opticky působí, že je jich tam docela málo.
http://www.zdravapotravina.cz/trvanlive-pecivo/penam-strouhanka-penam-a-s
V eshopu Tesca tahle strouhanka v 500g balení stojí 17,90 Kč. Rohlík tukový 43g strojí 1,5 Kč.
500/43*1,5 = 17,44 Kč
Úspora 46h.
Co se složení rohlíku týče, tak je to podobná směska éček, jako u téhle strouhanky. Nepomůžeš si.
Pokud ti občas nějaký rohlík zbude a nemáš nějaké zvíře, které by ho snědlo, tak OK. Výroba domácí strouhanky je správná už jen z pohledu neplýtvání potravinami, ale jinak je to z ekonomického hlediska nesmyl.
Skúste to rozpísať. Z kadiaľ majú tie staré rohlíky? Väčšina supermarketov si pečie vlastné, dodáva sa tak, aby sa to všetko predalo. Zber po rohlíku je drahý ako na ľudí, tak i na dopravu + problémy s hygienou. Tak ma zaujíma, ako to realizujú v roku 2016, aby dokázali vyrábať tie desiatky, stovky ton strúhanky rovnomernej kvality za cenu, kedy sa neoplatí si ju vyrábať doma? Pokiaľ nemyslíte "staré" rohlíky z ich prevádzok, ktoré neboli nikdy v predaji.
Je otázkou co pro Vás znamená nebyly nikdy v prodeji - zda opustily bránu pekárny a jako neprodané se vrátily nebo jen zmetky. Nicméně i kdyby neopustily bránu pekárny, jsou to staré rohlíky. Prodejny neprodané rohlíky řidičům vracejí jako odpad k vyhození a ti je vozí zpět na pekárnu.I toto pečivo se v době strouhankového boomu posílalo do Budějovic k semletí.
Když jsem ve svých jinošských letech brigádničil v pekárně, rozvoz čerstvého pečiva rovnou svážel neprodané rohlíky a pletýnky, sušilo se to na půdě pekárny, kde bylo pekelné horko a byla tam také násypka mlýnku, do kterého se to asi jednou týdně z přepravek sypalo. Žádná éčka jsem tam nesypal, jen mi tam jednou spadl provázek a dostal jsem za to vynadáno.