Studenti zemědělské univerzity získali unikátní centrum, budou vyrábět i vlastní značku potravin

12. 7. 2022

Sdílet

 Autor: ČZU
V areálu České zemědělské univerzity v Praze začal fungovat specializovaný pavilon, který má pomoci studentům této vysoké školy zjistit, jak fungují potravinářské firmy. V rámci výuky by měli začít studenti vyrábět i vlastní značku potravin.

Vedení ČZU si od nového pavilonu slibuje zvýšení odbornosti u studentů, kteří školou procházejí. Spotřebitelé se pak zde mohou třeba dozvědět o správného stravování.

Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jak se tento první počin svého druhu v ČR oficiálně jmenuje, má ambici primárně zkvalitnit úroveň výuky na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Má se to dotknout hlavně výuky studentů oboru zaměřených právě na potravinářství.

"Chceme, aby studenti, kteří projdou bakalářským nebo magisterským programem, měli reálnou zkušenost s tím, jak potravinářské provozy fungují. Firmy z tohoto segmentu naše plány kvitují, protože kvalifikovaná pracovní síla na trhu chybí,” říká k plánům nového centra jeho ředitel David Farský.

Autor: Nina Havlová

Absolventi fakulty si tak budou moci v praxi ještě při studiu vyzkoušet konkrétní potravinářské technologie v ostrém provozu, a do svých budoucích profesí tak budou přicházet se zkušeností, kterou nelze nahradit teoretickou výukou.

Pavilon má i vlastní prodejnu potravin

Součástí vybavení potravinářského pavilonu jsou miniprovozy na zpracování ovoce a zeleniny, mlýnice, pekárenská a cukrářská výroba, pivovar se sladovnou, zpracování mléka a masa, ale i třeba zpracovna léčivých rostlin. V nich by se přitom kromě samotné výuky měly postupně testovat a vyrábět nové potravinářské produkty, které obohatí tuzemskou nabídku potravin pod značkou „Um!“.

Potravinářského pavilonu totiž funguje také vlastní prodejna potravin. Výrobky půjde také koupit na portále s farmářskými výrobky Scuk.cz nebo e-shop Rohlík.cz.

Zázemí a zaměření potravinářského pavilonu zároveň umožňuje vyvíjet a produkovat potraviny ze zemědělských surovin od menších producentů, tedy potraviny lokální a identické, zvyšující přidanou hodnotu k zemědělským surovinám, například na menších rodinných farmách.

Autor: Nina Havlová

Právě nízká přidaná hodnota je v tuzemském zemědělství (i potravinářství) bez ohledu na velikost výrobců dlouhodobě jedním z největších problémů, ústícím do stavu, kdy se z ČR vyváží převážně suroviny a dováží převážně vysoce zpracované potraviny

K testování již existujících i nově produkovaných potravin je pavilon vybaven moderní senzorickou laboratoří umožňující na místě vyhodnotit možné reakce spotřebitele na příslušné produkty. Ti navíc mohou využít i nutriční poradny se zárukou, že potřebné informace získají od odborníků.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).