Hlavní navigace

Suchá kůže netrápí jen seniory. Běžnou příčinou je časté mytí a používání agresivní kosmetiky

20. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/freepik
Pokud vás trápí suchá svědivá kůže, můžete pociťovat také napětí a pnutí. Je-li kůže dehydratovaná a není schopna fungovat jako ochranná bariéra, může to být znakem kožního onemocnění. Někdy jde o souhru vnějších vlivů – pokožku vysušuje časté mytí, používání dráždivé kosmetiky i nadměrné slunění. Aby byla v dobré kondici, vyžaduje adekvátní péči v podobě hydratačních prostředků, dostatečného příjmu tekutin a vyhýbání se přímému slunci.

Jak vypadá suchá kůže?

Co se dozvíte v článku
  1. Jak vypadá suchá kůže?
  2. Příčiny suché pokožky
  3. Kde se vyskytuje suchá kůže?
  4. Jak pečovat o suchou pleť?

Kůže představuje největší tělesný orgán. Plní hned několik významných funkcí. Především funguje jako ochranná bariéra, která chrání organismus před vnějšími vlivy. Podílí se také na termoregulaci, umožňuje nám vnímat smyslové vjemy a chrání tělo před nadměrnou ztrátou tekutin. Pokožka je protkána systémem mazových a potních žláz, navíc má schopnost zadržovat v sobě vodu a udržovat si ideální pružnost. U některých lidí tyto mechanismy nefungují úplně správně a jejich kůže se stává vysušenou.

V souvislosti se suchou pokožkou jste mohli někdy narazit na odborný termín xeróza. Jde o stav, při kterém je kůže opravdu hodně suchá a není schopna dokonale plnit své funkce. Na první pohled je napjatá, hrubá, zarudlá a může svědit. Extrémně suchá kůže je pokryta šupinkami odumřelé kůže, olupuje se a v závažných případech i praská. S ohledem na pestrou škálu příčin a vlivů, které mohou přispívat ke ztrátě hydratace a vysoušení pokožky, se pak liší i projevy xerózy. U některých lidí se objevují jen ohraničené suché fleky na kůži, jiní mají vysušené rozsáhlejší plochy.

Mazejte se kvůli slunci od dubna do října nejlépe třicítkou, doporučuje dermatoložka Přečtěte si také:

Mazejte se kvůli slunci od dubna do října nejlépe třicítkou, doporučuje dermatoložka

Podle závažnosti projevů rozlišujeme:

  • Suchou pokožku: je spíše jen mírně hrubá a lehce napjatá. Pokud se nezačne správně ošetřovat, problémy se stupňují.
  • Velmi suchou pokožku: bývá hodně napnutá, na dotek hrubá a často se objevuje svědění. Lze pozorovat vizuální změny v podobě šupinek a olupování.
  • Extrémně suchou pokožku: mimořádně hrubá kůže je viditelně svraštělá a vysušená. Je poseta četnými šupinami, loupe se a může hodně svědit. Na některých místech těla, jako jsou třeba chodidla, má tendenci hodně praskat. [1, 2, 3, 4, 5]

Příčiny suché pokožky

Na suchou kůži trpí lidé různého věku i pohlaví. Běžně se vyskytuje u novorozenců, kojenců, batolat a seniorů, tyto věkové skupiny tak vyžadují intenzivnější péči a správnou výživu, aby byla jejich pokožka v dobré kondici. Někdy může jít o dědičný stav, případně o získaný problém, který souvisí s environmentálními faktory.

Vnější rizikové faktory

  • Nevyhovující klimatické podmínky: nízká vzdušná vlhkost, chlad či horko pokožku vysušují. Xeróza bývá často vázaná na sezónní změny, zhoršuje se v létě a zimě.
  • Nadměrná expozice UV záření: ultrafialové záření přispívá k předčasnému stárnutí pokožky, která se pak stává méně pružnou a není schopna zadržovat dostatek vody.
  • Špatná péče o pokožku: časté mytí rukou, sprchování horkou vodou a dlouhé koupele zbavují pokožku přirozených lipidů a olejů, které ji udržují vláčnou. Suché pokožce škodí také parfemované kosmetické přípravky, agresivní mycí gely a hrubé tření ručníkem.
  • Užívání některých léků: některé medikamenty, jako jsou diuretika využívaná při léčbě hypertenze, mohou mít jako vedlejších účinek vysušení pokožky. Suchou kůži mají také pacienti po podstoupení radiační terapie, dialýzy či onkologické léčby.
  • Riziková povolání: suchou a praskající pokožku na rukou mají lidé, kteří pracují s chemickými látkami. Jedná se třeba o kadeřnice či automechaniky. Problematické může být i nošení latexových rukavic, časté mytí rukou a používání dezinfekce, s čímž se potýkají zdravotničtí pracovníci a lékaři. [6, 7, 8]
Nemoc, za kterou se více stydí muži. Jak se liší růžovka od akné, podráždění či alergie Přečtěte si také:

Nemoc, za kterou se více stydí muži. Jak se liší růžovka od akné, podráždění či alergie

Vnitřní rizikové faktory

  • Kožní onemocnění: k suchosti pokožky přispívají nejrůznější dermatologická onemocnění, z nichž některá jsou podmíněna geneticky. Patří sem atopická dermatitida, psoriáza, ichtyóza a folikulární keratóza. Konkrétně třeba červené suché fleky na kůži bývají projevem lupénky.
  • Věk: s postupujícím věkem se struktura pokožky mění. Ubývá mazových a potních žláz, proto není kůže tak dobře promaštěná a není schopna efektivně zadržovat vodu. Je tedy zcela běžné, že senioři mají suchou pokožku.
  • Hormonální výkyvy: pohlavní hormony, jako jsou estrogeny a testosteron, mají vliv na úroveň hydratace pokožky. S nadměrnou suchostí kůže se proto potýkají některé ženy během těhotenství a při menopauze, jelikož v jejich těle dochází k významným hormonálním výkyvům.
  • Skladba jídelníčku: suchá kůže souvisí s nedostatkem některých vitamínů. Jde především o vitamíny C a E, které jsou klíčové pro správné fungování kožního systému.
  • Nedostatečný pitný režim: pokud málo pijeme, tělo snižuje množství vody, které se dostává do pokožky. K nedostatečnému pití a následné dehydrataci mají sklony hlavně starší lidé, kteří nevnímají pocit žízně.
  • Kouření: látky obsažené v cigaretovém kouři potlačují proudění krve, což má negativní vliv na metabolismus kůže. [9, 10, 11, 12]

O tom, jak si kůži chránit před sluncem, v našem podcastu 120 na 80.

Dermatoložka Arenbergerová: Slunce je dokonalá věc, ale chránit se musíme. Mazejte se od dubna do října
Dermatoložka Arenbergerová: Slunce je dokonalá věc, ale chránit se musíme. Mazejte se od dubna do října
0:00/

Kde se vyskytuje suchá kůže?

Pokožka mívá tendenci vysychat na specifických místech, kde je nejtenčí. Typicky jde třeba o oblasti kloubů. Vyšší výskyt kožních šupinek lze pozorovat také v oblastech, kde dochází ke zvýšenému tlaku a tření. Nejčastěji lidi trápí:

  • suchá kůže na rukou,
  • suchá kůže mezi prsty na rukou,
  • suchá kůže na kloubech rukou,
  • suchá kůže na loktech,
  • suchá kůže na nohou,
  • suchá kůže na chodidlech.

Svědění, suchost kůže a další problémy lze velice často pozorovat i v oblasti obličeje. Konkrétně se objevuje:

  • suchá kůže na hlavě,
  • suchá kůže ve vlasech,
  • suchá kůže kolem očí,
  • suchá kůže za ušima,
  • suchá kůže v uších,
  • suchá kůže kolem úst. [13, 14, 15]
Kůže si pamatuje všechno a preventivní vyřezávání znamének nemá smysl Přečtěte si také:

Kůže si pamatuje všechno a preventivní vyřezávání znamének nemá smysl

Jak pečovat o suchou pleť?

Pokud máte suchou a popraskanou kůži, měli byste se zaměřit na řešení základní příčiny. Pokožka často trpí dehydratací kvůli našemu životnímu stylu. Odborníci doporučují:

KL24

  • Zkrátit čas strávený v horké vodě: koupele a sprchy by měly být co nejkratší. Ideální je místo horké vody spíše vlažná.
  • Nosit pohodlné oblečení: vhodné jsou přírodní materiály, jako jsou bavlna a len. Oblečení by nemělo být moc upnuté. Při praní prádla nepoužívejte dráždivé a parfemované prací prášky.
  • Zvlhčování vzduchu: udržujte v domácnosti ideální vzdušnou vlhkost. V zimě se doporučuje používat ve vytápěných místnostech zvlhčovač vzduchu.
  • Používání rukavic: při mytí nádobí a kontaktu s chemickými látkami se vyplatí nosit ochranné rukavice.
  • Pitný režim: nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin během dne. Ideální jsou bylinkové čaje a čistá voda, kterou můžete střídat s minerálkami pro doplnění minerálních látek.

Suchá místa na kůži je potřeba ošetřovat šetrnými kosmetickými přípravky, které obsahují látky podporující přirozené vlastnosti pokožky. Patří mezi ně:

  • Urea: močovina představuje jeden z přirozených hydratačních faktorů (NMF), což jsou látky nacházející se ve vrchní vrstvě pokožky. Kromě udržení hydratace se při vyšších koncentracích uplatňuje jako keratolytické činidlo, což je užitečné při léčbě hyperkeratózy (nadměrné rohovatění kůže).
  • Kyselina mléčná: dalším z přirozených hydratačních faktorů je kyselina mléčná, která funguje podobně jako urea. Používá se také při péči o aknózní pleť, podporuje exfoliaci a sjednocuje barevný tón pleti.
  • Ceramidy: jde o lipidy tvořící přirozenou ochrannou bariéru, která brání nadměrné ztrátě vody z pokožky. Pomáhají udržovat ideální hladinu hydratačních faktorů a uplatňují se při léčbě atopické dermatitidy.

Tzv. emoliencia jsou změkčující látky využívané při terapii nejrůznějších kožních chorob, například při atopickém ekzému. Většinou se zakládají na bázi olejů a vosků (lanolin, bílá vazelína, mandlový olej, rybí olej, kyselina linolová apod.), což je při péči o suchou pokožku efektivnější než přípravky na bázi vody. [16, 17, 18, 19]

Zdroje: mayoclinic.org, aad.org, healthline.com, sciencedirect.com, clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, americanskin.org, everydayhealth.com, nhs.uk, solen.cz, dermatologiepropraxi.cz, cpzp.cz, nzip.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).