Sudové víno bude mít nově kontrolní pásku

9. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Novela zákona, která by měla začít platit do poloviny příštího roku, s sebou nese řadu významných změn, se kterými si budou muset prodejci sudového vína poradit. Oč jde přesně?

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která mimo jiné zpřísňuje podmínky pro dovoz a prodej vína v sudech a cisternách. Zákazníci také získají jasnější informace o původu hroznů i nápojů z nich. Cílem je omezit prodej falšovaného vína.

Sankce se zvýší desetinásobně

„Připravili jsme novelu vinařského zákona, která poprvé jasně definuje, co konkrétně je falšování vína. Tím získáme oporu v zákoně a budeme moci falšování přísněji postihovat. Novelou navrhujeme zvýšit sankci za tyto nekalé praktiky z pěti na padesát milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Falšování vína podle novely je:

když použijete výrobní postupy, které jsou v rozporu s evropským právem, přidáte do vína vodu nebo alkohol, obohatíte víno cukrem nad mezní hodnotu nebo neuvedete povinné označovací údaje.

Co se změní pro prodejce?

Sudové víno bude moci prodávat pouze výrobce vína, dovozce nebo provozovatel vinotéky. Způsobem, jak zabránit podvodům s vínem z dovozu, je nová povinnost opatřit sudy jednorázovou kontrolní páskou. Výrobce nebo dovozce na ní uvede jméno, firmu, sídlo a především evidenční označení umožňující identifikaci každé pásky. „Jednorázová páska zabrání neoprávněné manipulaci s vínem, zajistí, že nebude možné sud otevřít nebo měnit jeho obsah. Jinak by totiž byla porušena a kontroloři by to snadno zjistili,“ uvedl Marian Jurečka. Sudové víno určené k prodeji bude muset výrobce, dovozce nebo provozovatel vinotéky uchovávat při teplotě do 18 °C.

„Získáme také lepší přehled, a tím i kontrolu nad importem vín v sudech. Dovozce totiž bude muset nejpozději dvanáct hodin poté, co sudy nebo cisterny přiveze do České republiky, nahlásit jejich množství, původ, ročník, druh a ještě další údaje Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému,“ uvedl Marian Jurečka.

Údaje o původu, šarži, obsahu alkoholu, zbytkovém cukru a stáčírně musí prodejce viditelně umístit u prodávaného sudového vína. Podobné povinnosti se vztahují i na prodej rozlévaného vína. U vína vyrobeného nebo plněného v České republice a prodávaného v lahvi nebo „bag in boxu“ musí být na hlavní etiketě uvedena informace o zemi původu hroznů, a to písmem o minimální velikosti 2,4 milimetru.

Novela přinese i nové podmínky pro sadbu

Novela zákona o vinohradnictví a vinařství také upravuje podmínky pro výsadbu nových vinic nebo opětovnou výsadbu révy. Nadále ji bude moci povolit pouze Ústřední, kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Novelu musí ještě projednat vláda, poté ji posoudí Evropská komise. Podle předpokladů by měla norma začít platit do poloviny příštího roku.

Víno bylo v roce 2014 druhou nejfalšovanější komoditou podle výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (44 % nevyhovujících vzorků z kontrolovaných). První byl med (67 % nevyhovujících vzorků z kontrolovaných).

 Počet kontrol vína SZPI

(Vzorky, které byly odeslány do laboratoře – chemická kontrola)

2015

2014

2013

2012

Celkem odebraných vzorků

1292

864

1 082

850

Celkem vzorků: sudové čepované víno

732

471

514

413

… z toho nevyhovující počet vzorků

240 (33%)

151 (32 %)

165 (32 %)

159 (38 %)

Celkem vzorků: balené víno

560

393

568

437

… z toho nevyhovující počet vzorků

199 (35 %)

88 (22 %)

128 (22 %)

94   (21 %)

Zdroj: TZ Ministerstvo zemědělství

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).