"Zatímco některé tuky – nasycené – jsou spojeny se zvýšenými hladinami LDL-cholesterolu („špatného“ cholesterolu) v krvi, mononenasycené pomáhají tuto hladinu snížit."
Korelace neni dukazem ani naznakem kauzality, ze. Sice nemame dukaz, ze nasycene mastne kyseliny jsou zdravi skodlive, ale mame tady hezkou korelaci a tak ji muzeme pouzit, on si toho nikdo nevsimne..
Neni ani tak dulezity absolutni pocet omega-3, ale pomer omega 6 vs. omega 3. Proto je vetsina bezne pouzivanych rostlinnych oleju nevhodna, ma ten pomer prilis vychyleny ve prospech omega 6. V zapadni strave je zkratka prilis omega 6.
Olivovy olej je zdrojem PUFA?
Transtuky jsou zcela jiste skodlive, ale zvysuji hladinu cholesterolu v krvi? Trosku zkratkovita uvaha, stalo by za to si nejdrive neco zjistit o mechanismech, ktere stoji za zvysovanim hladiny cholesterolu v krvi. Cholesterol mimochodem se nedeli pouze na HDL a LDL, ale ty zakladni podtypy jsou minimalne 4 a samotna hladina celkoveho LDL neni dobrym markerem zaniceni cev.
"sušenky, oplatky, koblihy, hranolky, bramboráky" jsou take plne telu skodlivych cukru a mnoha dalsich latek. Svadet vse na tuk je priznakem zjednoduseneho vnimani slozitych zalezitosti.
Obsah clanku vubec nesedi s nadpisem.