Sušená vejce se salmonelou z Polska jsou už i v Česku

27. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Dalo se to čekat: i u nás už se objevily potraviny ze surovin, které se vyráběly v Polsku a jsou rizikové. Konkrétně suchary z Pekáren Náchod. Obsahují vaječnou moučku se salmonelou.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dostala v rámci systému rychlého varování pro potraviny informaci, že do České republiky došla zásilka potraviny obsahující vaječnou moučku z nelegální výroby polské společnosti Viga Dojutrow.

Polští hygienici tady výrobu zakázali pro vážná porušení potravinové legislativy. Výrobce přesto v produkci pokračoval za nezákonných podmínek a nelze proto vyloučit kontaminaci suroviny látkami škodlivými pro lidské zdraví. Výsledky laboratorních testů v surovině – sušených vejcích – potvrdily přítomnost bakterií salmonely.

Salmonela je v sucharech z Makra

Podle informací ze systému rychlého varování dovezla společnost Pekárny a cukrárny Náchod z Polska produkt obsahující závadnou vaječnou moučku a dále jej expedovala pod názvem Suchary diates, 2 × 285 g, šarže 25. 07. 2012 A, do sítě MAKRO. „Výrobek byl ihned stažen ze sítě, ale celkem 472 balení bylo už prodáno,“ řekl mluvčí zemědělské inspekce Pavel Kopřiva.

Problém je však v tom, že polská média přinesla zprávu o nelegální výrobě už 9. března 2012, a polské úřady vložily očekávané informace do systému rychlého varování s téměř dvouměsíčním zpožděním.

Na webu budou prodejci nekvalitního jídla

I proto se mimo jiné minulý týden u kulatého stolu sešli zemědělci, výrobci a zástupci ministerstva zemědělství v čele s ministrem a debatovali o špatné jakosti potravin. „Kvalita potravin je pro Ministerstvo zemědělství jednou z priorit. Nemyslím si však, že by k vyšší kvalitě napomohlo přijetí nových právních předpisů,“ řekl ministr Petr Bendl.

Ministr taky řekl, že jeho úřad chce ještě letos začít na internetu zveřejňovat seznam prodejců, u kterých byla ze strany dozorových orgánů odhalena pochybení v kvalitě a bezpečnosti prodávaných potravin. Bude tu i seznam obchodníků prodávajících kvalitní potraviny s označením Klasa, regionální potraviny či potravinářské výrobky, které získaly označení země původu.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).