Hlavní navigace

Sušené jahody obsahovaly pesticidy a insekticidy. Zato vitamínů v nich bylo spíš pomálu

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sušené jahody jsou v müsli, müsli tyčinkách, koktejlech i porcovaných kaších. Koupit je lze i samostatně, abychom si mohli vylepšit různé doma připravené jídlo. Jenže málo z nás ví, že si daný pokrm možná ani moc nevylepšujeme.

Lyofilizace je trend, který se využívá při sušení citlivých farmaceutických materiálů, ale i potravin. Dnes je velmi populární tímto způsobem sušit ovoce. Zatímco dříve se ovoce sušilo primárně za pomoci vysoké teploty, lyofilizace využívá extrémně nízké teploty a tlaku, čímž se plody zbaví vody (tzv. se suší mrazem). Díky této metodě si ovoce zachová dlouhou trvanlivost, většinu barvy, chuť i obsah vitamínů.

Anebo si to alespoň myslíme. Laboratorní zkoušky totiž zjistily zajímavé rozdíly v obsahu vitamínu C, pesticidů i v EU nepovolených látek.

Množství C se dost lišilo

Spotřebitelský časopis dTest pověřil akreditovanou laboratoř, aby zjistila o lyofilizovaném ovoci, konkrétně o jahodách, více, než lze vyčíst z přebalu. První věc, kterou laborantky zjišťovaly, byl obsah vitamínu C. Podle údajů databází složení potravin by 100 g čerstvých jahod mělo obsahovat přibližně 60 mg vitamínu C. Sušené jahody by ho tak po odstranění vody mohly mít až 600 mg / 100 g.

Kupujete lyofilizované jahody?

„Realita je ovšem značně rozdílná a rozkolísaná,“ shrnuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Obsah vitamínu C se pohyboval od 362 mg / 100 g po 72,5 mg / 100 g. O důvodech až pětinásobného rozdílu v obsahu vitamínu můžeme jen spekulovat. 

Jako vysvětlení se nabízí například použitá odrůda jahod nebo způsob jejich pěstování. Obaly nic z toho bohužel neprozradily.

Pesticidy v české značce

Nejznepokojivější výsledky však přinesla analýza reziduí pesticidů, při níž laboratoř pátrala po pozůstatcích více než sedmi stovek různých látek používaných jako ochrana rostlin před škůdci všeho druhu. V každém výrobku zhodnotila počet nalezených látek a následně zkontrolovala, zda jde o prostředky schválené v Evropské unii a zda naměřené koncentrace nepřekračují povolené limity.

„Pohled na výsledky laboratorních protokolů nás velmi nemile překvapil nezvykle vysokými počty naráz nalezených pesticidů,“ říká šéfredaktorka dTestu a doplňuje: „Nechtěným rekordmanem se stala značka Allnature, v jejíchž jahodách zaznamenala laboratoř rezidua 30 různých pesticidů najednou. S tak vysokým počtem jsme se v jednom vzorku během posledních let v žádném testu nesetkali.“ Allnature je česká značka, která se profiluje tím, že je určena pro všechny, kteří se chtějí zdravě stravovat.

Značky lyofilizovaných jahod, které obsahovaly pesticidy:

  • Allnature
  • Farmland
  • Vilgain
  • Emco Jahoda plátky sušené mrazem 
  • GymBeam Lyophilized Strawberries

Přitom problémové sušené ovoce není prvně, před šesti lety jsme informovali o nálezech pesticidů a brouků hlavně v rozinkách, za posledních deset let zachytila Státní zemědělská a potravinářská inspekce jedenáctkrát sušené plody goji s pesticidem carbofuranem, a to zdaleka není vše. V minulosti byly zjištěny i četné nálezy pesticidů třeba v testu ovocných čajů nebo v testu rozinek, ale i tam bylo nalezeno nejvýše 24 různých pesticidů v jednom vzorku.

Aktuální test dTestu lyofilizovaných jahod tento rekord překonal, a to nejednou. Vysoký počet látek ukrývaly rovněž značky Farmland, Vilgain (obě po 28) a také výrobky Emco Jahoda plátky sušené mrazem a GymBeam Lyophilized Strawberries (obě po 26). Samotný počet současně nalezených látek předpisy nelimitují, dTest s ohledem na možný koktejlový efekt v hodnocení upřednostnil výrobky s co nejnižším počtem nálezů.

KL24

Kvíz: Pamatujete si tyhle výrobky?

Možná jste výrobky, které byly a občas také nebyly k dostání na pultech obchodů před rokem 1989, na vlastní kůži nezažili. Nebo zažili, ale ani trochu se vám po většině z nich nestýská. V každém případě si však můžete udělat náš kvíz, abyste zjistili, jak se v nich vyznáte. 

Přípravky proti hmyzu

Ve výčtu zachycených látek se objevily i ty, jejichž používání evropská legislativa neumožňuje. Konkrétně šlo o trojici prostředků proti hmyzu (insekticidů) cyenopyrafen, dinotefuran a tolfenpyrad.

„Jejich přítomnost dává tušit, že jahody na náš trh přicestovaly z neevropských zemí. Použití cyenopyrafenu při pěstování jahod zmiňují čínské vědecké články. Dinotefuran se smí používat například v USA, ale podle tamních pravidel jím nelze ošetřovat jahody. A tolfenpyramid je japonským vynálezem určeným původně k ochraně čaje,“ přibližuje Hoffmannová a dodává: „Evropské úřady používání ani jedné z těchto látek neschválily, avšak tolerují jejich stopy.“

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).