Názor k článku Svačina: malé jídlo s velkým významem od Lenka Krbcova - Dobrý den, Ivano, děkujeme za Váš příspěvek. Informaci o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2015 16:36

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, Ivano,
    děkujeme za Váš příspěvek. Informaci o barvení pečiva karamelem jsme ověřili u prof. Jany Dostálové z VŠCHT a znění v článku je správné. "Barvit pečivo karamelem není zakázáno a pečivo se karamelem barví. Existují čtyři druhy karamelu E150a, E150b, E150c a E150d. Poslední dva nejsou pouze produkty karamelizace, ale přidávají se při výrobě amonné sole. Jelikož se spotřebitelé éček bojí, barví často pekaři pečivo praženými obilovinami, což může být z hlediska zdravotního v některých případech horší (při intenzivním pražení mohou vznikat i látky karcinogenní). Barvení je v každém případě špatné, protože simuluje pečivo z tmavých nebo celozrnných mouk. Zkušený spotřebitel může výrobek barvený rozeznat, u baleného to musí být napsáno na obalu," uvádí prof. Dostálová.
    Zdravím, LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).