Mně se článek líbil, zdál se mi stručný a přitom informačně bohatý.
Až na informaci o dobarvování pečiva karamelem - to již několik let není legální. Karamel se může přidávat z pečiva jen do sladového chleba. Výrobci si tak museli najít jiné způsoby jak pečivo, které není celozrnné, opticky dobarvit.
Dobrý den, Ivano,
děkujeme za Váš příspěvek. Informaci o barvení pečiva karamelem jsme ověřili u prof. Jany Dostálové z VŠCHT a znění v článku je správné. "Barvit pečivo karamelem není zakázáno a pečivo se karamelem barví. Existují čtyři druhy karamelu E150a, E150b, E150c a E150d. Poslední dva nejsou pouze produkty karamelizace, ale přidávají se při výrobě amonné sole. Jelikož se spotřebitelé éček bojí, barví často pekaři pečivo praženými obilovinami, což může být z hlediska zdravotního v některých případech horší (při intenzivním pražení mohou vznikat i látky karcinogenní). Barvení je v každém případě špatné, protože simuluje pečivo z tmavých nebo celozrnných mouk. Zkušený spotřebitel může výrobek barvený rozeznat, u baleného to musí být napsáno na obalu," uvádí prof. Dostálová.
Zdravím, LK, Vitalia.cz