Vlákno názorů k článku Svačina: malé jídlo s velkým významem od Ivana - Mně se článek líbil, zdál se mi stručný...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2015 13:29

    Ivana (neregistrovaný)

    Mně se článek líbil, zdál se mi stručný a přitom informačně bohatý.

    Až na informaci o dobarvování pečiva karamelem - to již několik let není legální. Karamel se může přidávat z pečiva jen do sladového chleba. Výrobci si tak museli najít jiné způsoby jak pečivo, které není celozrnné, opticky dobarvit.

  • 11. 5. 2015 16:36

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, Ivano,
    děkujeme za Váš příspěvek. Informaci o barvení pečiva karamelem jsme ověřili u prof. Jany Dostálové z VŠCHT a znění v článku je správné. "Barvit pečivo karamelem není zakázáno a pečivo se karamelem barví. Existují čtyři druhy karamelu E150a, E150b, E150c a E150d. Poslední dva nejsou pouze produkty karamelizace, ale přidávají se při výrobě amonné sole. Jelikož se spotřebitelé éček bojí, barví často pekaři pečivo praženými obilovinami, což může být z hlediska zdravotního v některých případech horší (při intenzivním pražení mohou vznikat i látky karcinogenní). Barvení je v každém případě špatné, protože simuluje pečivo z tmavých nebo celozrnných mouk. Zkušený spotřebitel může výrobek barvený rozeznat, u baleného to musí být napsáno na obalu," uvádí prof. Dostálová.
    Zdravím, LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).