Ono je to podle mě v rámci máslo x margarín dost vyhrocené. Odborníci se na 100 % neshodují a lidi stejně jedí, co jim chutná nebo se třeba právě líp roztírá. Ale co sleduju stránky Vím, co jím, tak nejsou proti máslu. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Maslo-nemusite-z-jidelnicku-uplne-vyradit__s639x7973.html Upozorňují hlavně na zdravá a nezdravá množství potravin a na důležitost toho, aby byli lidé i fyzicky aktivní. Takže já s tím třeba žádný problém nemám...
Kdo neni proti maslu, nedoporucuje jeho nahrazeni margarinem.
Upozorneni na "zdrava mnozstvi" jsou zalozena na vedecky nepotvrzenych hypotezach a ty uz jsou tady od 60. a 70. let. Bylo by zahodno ukazat solidni vyzkum, ktery dokazuje, ze konzumace tuku nad 70 gramu celkove nebo NMK nad 10 procent energie je skodlive.
Kdyz jsme u masla - bylo by zahodno ukazat vyzkum, ze je mene zdrave nez margarin. V odkazanem clanku je jenom zopakovani hypotezy o nasycenych tucich, ale ta se pred svym prijetim/zamitnutim musi radne otestovat. Zatim provedene experimenty v teto oblasti maji rozporne vysledky a tak je vedecky nespravne hypotezu prijimat. Hypoteza o skodlivosti masla nebyla navic radne testovana snad nikdy, nebo jsem o tom jeste necetl. Byl bych tedy rad, kdyby pstrosi vystrcili hlavu z pisku a odkazali me na studie srovnavaji maslo s margarinem, optimalne na lidech, v realnych i kontrolovanych podminkach, s patricnymi koncovymi body.
Opravdu smesna je poznamka o tom, ze maslo ma malo esencialnich MK - pouhych 1 - 3 procenta. Shodou okolnosti je lidska potreba techto MK (o-3 a o-6) cca 1 - 3 procenta energie. Nekdo tady bud nerozumi zakladnim vecem nebo chce vodit lidi za nos.
Zajímavý článek pojednávající komplexně o vlivu nasycených tuků a vlivu jejich náhrady v dietě. http://ajcn.nutrition.org/content/93/4/684.full
A k tomu mléčnému tuku - samotná konzumace tučných mléčných výrobků opravdu nemusí vést ke zvýšení celkového a Ldl cholesterolu a tím zvyšovat riziko onemocnění srdce a cév. Jak je zmíněno i v uvedeném článku, jedná se vždy o celkový příjem tuků a zastoupení jednotlivých mastných kyselin. A pokud někomu může pomoci ke zlepšení poměru mezi nasycenými a mono/polynenasycenými kyselinami náhrada másla za rostlinný margarín,tak není důvod mu toto nedoporučit. Pro ostatní je i v článku zmíněno doporučení např. sýrů a dalších mléčných výrobků.
Díky za odkaz, dovolím si citovat:
"It is quite clear that the effect of a specific food (eg, meat and dairy products) on risk of CVD cannot be determined simply on the basis of the fatty acid profile of a food."
Takže není důvod doporučovat nahrazování másla margarínem jenom na základě složení mastných kyselin.
Jinak doporučím třebas:
Děkuji i za váš odkaz,ale popravdě jeho vědecká hodnota je o několik pater níž, než souhrn, který jsem uváděl já. Nebo snad i vy jste zastáncem další verze Atkinsonovy diety?
Citovaná věta je asi to nejpodstatnější. Není nutné doporučovat jen tuhle nebo jinou potravinu kvůli složení mastných kyselin, ale je potřeba si ohlídat jejich celkové složení za celý den či týden.
Samozřejmě, pokud se někdo stravuje zdravě, tak pro něj není margarín nutností. A pro ty ostatní může jeho použití být možností, jak něco pro své zdraví udělat.