Novinku do praxe uvedla Nemocnice Znojmo na konci ledna. Malým pacientům už neservíruje jednotné odpolední svačiny, ale Dětské oddělení sestřičky obsluhují vozíkem s různými druhy potravin. Aby si vybral každý dětský pacient podle své chuti, nehladověl a současně dodržel případné dietní omezení,
vysvětluje nemocnice v tiskové zprávě.
Myslí i na dietní omezení
Ve svačinovém vozíku sestřičky nabízí třeba ovocné přesnídávky ve formě kapsiček, tyčinky se sýrem, mléčné řezy, ochucená mléka a další mléčné výrobky, různé druhy pečiva včetně toho plněného, med nebo marmeládu. Vozík je doplňován ve spolupráci s nutričními terapeutkami tak, aby potraviny splňovaly výživovou hodnotu, případná dietní omezení, ale také požadavky, respektive chuť dětských pacientů,
dodává nemocnice.
Nabídku odpoledních svačin na Dětském oddělení chce nemocnice v budoucnu rozšiřovat. „Po zkušebním provozu jsme připraveni zařadit sezónní ovoce, banány či hroznové víno. Během měsíce bychom chtěli rozšířit sortiment, abychom obohatili i večeře o šunku, sýr a zeleninu,“ potvrzuje vrchní sestra Jitka Janíčková.
I po zavedení svačinového vozíku mají pacienti k dispozici kašovitou, šetřící či bezmléčnou dietu nebo dietu pro diabetiky. Ve spolupráci s nutričními terapeuty je vozík doplňován dle potřeby o bezlepkové pečivo a potraviny bez laktózy. Svačiny jsou vždy podávány pod dohledem zdravotnického personálu.
Děti si mohou vybrat svačinu z nabídky pečiva, mléčných výrobků nebo přesnídávek.
Rohlíky děti vracely
Před změnou jim nemocnice pravidelně servírovala rohlíky s bílou kávou, na přilepšenou občas přesnídávku nebo koláče. Podobu jídla i formu jeho podávání nemocnice obměnila, protože původní svačiny zůstávaly až příliš často na talířích. Děti je nejedly. „Malí pacienti jsou docela nároční a vybíraví strávníci. Navíc v případě dospívajících dětí je větší náročnost na množství přijímaného jídla,“ vysvětluje důvody změny Jana Vacková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči znojemské nemocnice.
Dalším důvodem je, že hospitalizované děti často nemají chuť k jídlu. „Proto jsme přistoupili k možnosti nabídnout jim podobnou stravu, na kterou jsou zvyklé z domova, alespoň v rámci svačinek,“ doplňuje ředitel nemocnice Martin Pavlík.
Znojemské zdravotnické zařízení mění způsob servírování stravy podruhé v krátkém čase. Loni v říjnu nemocnice oznámila, že zavedla bufetový výběr pro snídaně a svačiny v porodnici. Zřídila malý bufetový koutek s prosklenou lednicí, do kterého si ženy po porodu mohou chodit pro občerstvení přes den i v noci.
Galerie: Nemocnice Znojmo modernizuje vybavení