Svatý Martin je již tradičně spojen s dobře propečenou husou. Podle fotonávodu tenhle pokrm zvládne připravit i kuchař-začátečník.
Svatomartinská husa představuje z pohledu tradic slavnostní zakončení hospodářského roku, z nutričního pohledu pak vítaný zdroj energie před nastávajícím půstem i zimním obdobím, které bylo zejména v minulosti náročné na výdej energie. Přečtěte si, proč husa i kachna bývaly tučnější a jak je tomu dnes.
Jedenáctého listopadu se také slaví ryze česká tradice, a to příchod prvních vín letošní odrůdy, tzv. Svatomartinských.
Svatomartinské víno ke svatomartinské huse
Svatomartinské víno je originální český produkt, jež musí splňovat kritéria stanovená Vinařským fondem.
Značka Svatomartinské
Mohou se o ni ucházet pouze vína vyráběná z těchto odrůd:
- bílé víno – odrůdy:
Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno - růžové víno – odrůdy:
Modrý Portugal a Svatovavřinecké
typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno - červené víno – odrůdy:
Modrý Portugal a Svatovavřinecké
typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny
A jaká odrůda se nejlépe hodí ve svatomartinské huse? „Já bych doporučil Modrý Portugal. Je to lehčí a vyvážená varianta klasických plných červených vín,“ říká Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovických vinařů.
Svatomartinská vína se pijí nejvíce v týdnu po svátku sv. Martina, pak průběžně do Vánoc. Vydrží ale i déle. Každé Svatomartinské víno musí být schváleno Vinařským fondem a obdržet potřebnou známku.
Svatomartinské víno
- je mladé víno typické svou příjemnou ovocitou vůní a svěží chutí
- je prvním představitelem nového ročníku moravských a českých vín
- je doporučováno ke konzumaci do Velikonoc
- je tradičně vítáno na sv. Martina, 11. 11. v 11 hodin
A nezapomeňte, pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!