Hlavní navigace

Svědění hlavy svádí ke škrábání, hrozí infekce. Může jít o systémovou chorobu

15. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos/1odinmig.gmail.com
Suchá a svědivá pokožka hlavy může být velice frustrující, protože škrábání nepřináší úlevu, ale zpravidla se tím problém ještě více prohloubí. Tyto nepříjemné pocity mohou souviset s banálními příčinami, jako jsou lupy, nevhodné kosmetické přípravky či dehydratace. Někdy ale vyplývají ze systémových kožních chorob, které mívají chronický průběh. U malých pacientů mohou být příčinou vši.

Co způsobuje svědění pokožky hlavy?

Co se dozvíte v článku
  1. Co způsobuje svědění pokožky hlavy?
  2. Časté příčiny svědění hlavy
  3. Příčiny vycházející z kožních onemocnění
  4. Další příčiny svědění pokožky hlavy
  5. Svědění hlavy u dětí
  6. Jak se zbavit svědění hlavy?

Svědění hlavy a vlasové pokožky se čas od času objeví u každého. Pokud ale pociťujete svědění pravidelně a problém se neustále prohlubuje, pravděpodobně jde o závažnější příčinu. Svědivá kůže bývá suchá, pokrytá šupinkami odumřelé kůže a začervenalá. Člověk navíc pociťuje potřebu poškrábat si svědivá místa, čímž se pokožka ještě více podráždí. Ze zdánlivě banálního problému se pak stává začarovaný kruh, zejména pokud je pokožka hlavy postižena chronickým kožním onemocněním.

Příliš časté a hrubé škrábání může pokožku poškodit, takže začne krvácet. Kůže je pak pokryta nevzhlednými strupy a může se do ní snadno dostat infekce. Chronické kožní problémy pak mohou vyústit ve vypadávání vlasů i závažnější problémy, proto by se měly začít včas řešit.

Časté příčiny svědění hlavy

  • Suchá pokožka: někteří lidé mají přirozeně velice suchou kůži. Vlhkost se z pokožky ztrácí i vlivem stárnutí, takže je běžné, že mají starší lidé vysušenou pokožku. Dehydratace může souviset také s nedostatečným pitným režimem.
  • Lupy: částečky odumřelé kůže nepředstavují problém pouze po estetické stránce, ale vyvolávají i nepříjemné pocity. Lupy se shlukují do plaků a vytvářejí nepříjemně svědivá ložiska, což svádí ke škrábání. Kůže bývá zarudlá a může se snadno zanítit.
  • Alergická reakce: některé kosmetické přípravky mohou způsobit alergickou reakci, pokud přijdou do kontaktu s pokožkou. V praxi se jedná hlavně o parafenyldiamin, který se nachází v tmavých barvách na vlasy a henně. Proto se doporučuje vyzkoušet barvu nejprve na malé ploše kůže, než ji aplikujete na vlasy.
  • Nevyhovující kosmetické přípravky: k podráždění pokožky mohou přispívat některé typy šamponů, které ji příliš vysušují a mají nešetrné složení. Přehánět by se to nemělo ani se stylingovými přípravky.
  • Nevhodná péče o vlasy: svědění hlavy může způsobit špatně opláchnutý šampon, špinavý hřeben či každodenní fénování horkým vzduchem. Vlasové pokožce rozhodně neprospívá ani příliš časté mytí. Pokud si myjete vlasy každý den, zbavujete pokožku přirozeného ochranného filmu. Ten se pak nestíhá obnovovat a kůže se stává vysušenou a podrážděnou. Podobně funguje i horká voda. [1, 2, 3, 4, 5, 6]
Bojíte se, že si z cest přivezete šváby? Dejte pozor na jídlo a případně volejte odborníky Přečtěte si také:

Bojíte se, že si z cest přivezete šváby? Dejte pozor na jídlo a případně volejte odborníky

Příčiny vycházející z kožních onemocnění

  • Kvasinkové infekce: plísňové infekce pokožky hlavy se projevují urputným svěděním, červenými skvrnami a vznikem šupinatých hrbolků. Infekce proniká hluboko do vlasových folikulů a způsobuje jejich poškození. Vlasy kvůli tomu vypadávají a na hlavě vznikají holá místa. Dermatofytózu je nutné léčit speciálními antifungálními šampony.
  • Seboroická dermatitida: seborea je neinfekční chronické onemocnění. Dochází při něm k nadměrné tvorbě kožního mazu, na kterou navazuje přemnožení kvasinky rodu Mallasezia. Typickým příznakem jsou zarudlé, žlutavé až oranžové mastné šupinky, které vytvářejí nánosy ve vlasech, na obličeji, kolem uší i na jiných místech. Pokožka bývá zarudlá a hodně svědí. Pacienti se seboreou by měli používat speciální mycí přípravek zvaný syndet.
  • Psoriáza (lupénka): jedná se o neinfekční zánětlivé onemocnění autoimunitního původu, při kterém se kůže obnovuje ve zrychleném tempu. Kožní buňky nejsou zralé a vytvářejí ideální prostředí pro vznik zánětu. Na kůži se objevují červené skvrny pokryté lesklými šupinami. V akutní fázi svědí a pálí, při škrábání krvácejí.
  • Atopický ekzém: u atopické dermatitidy se střídají fáze klidu a vzplanutí. Ve fázi vzplanutí se na kůži objevují zarudlá šupinatá ložiska, která hodně svědí. Kromě pokožky hlavy se ekzém vyskytuje na obličeji, krku, loktech, tříslech a kožních záhybech. Nadměrné škrábání stav pokožky výrazně zhoršuje – snadno do ní mohou pronikat mikroorganismy a hojení se tím značně komplikuje.

Další příčiny svědění pokožky hlavy

  • Stres: hormon kortizol, který se vytváří při prožívání stresu, prohlubuje zánětlivé procesy a může zvyšovat podráždění pokožky.
  • Některé léčebné postupy: svědění pokožky hlavy se často dostavuje v souvislosti s chemoterapií, radioterapií, cílenou léčbou a dalšími metodami, které se využívají při léčbě onkologických onemocnění. Pokud vlasy vypadají, pokožka je ještě mnohem citlivější a vyžaduje ochranu před slunečním zářením.
  • Nošení paruky: pokud budete mít na hlavě celý den paruku, není nic překvapivého, že vás pak může vlasová pokožka pořádně svědit. S tímto problémem se potýkají třeba onkologičtí pacienti. Riziko podráždění lze snížit pořízením paruky s tylovým podšitím, která by neměla citlivou pokožku tolik dráždit.
  • Každodenní nošení helmy či čepice: podobně jako paruka fungují i helma, klobouk nebo čepice. K podráždění navíc přispívá pot, pokožka se snadno zapaří. [7, 8, 9, 10, 11]
Když si tělo říká o pomoc: drobné symptomy, které „nemáme čas“ řešit Přečtěte si také:

Když si tělo říká o pomoc: drobné symptomy, které „nemáme čas“ řešit

Svědění hlavy u dětí

Svědění a podráždění pokožky hlavy se často objevuje i u dětských pacientů. Kromě podobných příčin jako u dospělých je další možností, která tyto potíže způsobuje, veš dětská. Jedná se o drobného parazita, který se velice snadno a rychle šíří v dětských kolektivech. Vši pak mohou od svých ratolestí samozřejmě chytit i dospělí. Mnozí lidé se mylně domnívají, že vši souvisí se špatnou hygienou. Je tomu ale přesně naopak, paradoxně si libují spíše v čistých vlasech.

Vši se živí lidskou krví, takže ačkoliv jsou na první pohled dost nenápadné, rychle na sebe upozorní tím, že způsobují svědění pokožky hlavy. Dítě má pak potřebu si hlavičku drbat. Při podezření na vši nejprve zkontrolujte oblast za ušima, týl a vlasovou linii nad čelem. Právě na tato místa vši nejčastěji kladou vajíčka (hnidy). Hnidy si lze snadno splést s lupy, jsou velké asi 1 mm a přilepené k vlasům.

Jak se zbavit svědění hlavy?

Pokud není svědění hlavy spojeno s kožním onemocněním, může vám ulevit pouhá změna šamponu. Vybírejte mezi přípravky, které jsou hypoalergenní, obsahují co nejméně složek a nejsou v nich agresivní mycí látky. Pokud máte pokožku hlavy suchou, prospějí vám hydratační přípravky. Do pečující rutiny můžete zapojit některé oleje, které zmírňují svědění a podráždění. Patří mezi ně třeba kokosový olej, ricinový olej nebo tea tree olej. Pomoct může i neemový (nimbový) olej, který má antiseptické účinky a pomáhá předcházet vzniku lupů. Kromě olejů budou citlivé a podrážděné pokožce prospívat produkty obsahující aloe vera a mentol. [12, 13, 14, 15, 16, 17]

Zdroje: nih.gov, aad.org, healthline.com, clevelandclinic.org, healthdirect.gov.au, medicinenet.com, medicalnewstoday.com, webmd.com, breastcancer.org, byrdie.com, mou.cz, cpzp.cz, pharmanews.cz, dermatologiepropraxi.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).