Švestkové recepty na sladko i na slano

23. 9. 2013

Sdílet

 Autor: U Schnellů
Švestek je teď všude plno, a „švestková jídla“ zařazují do svého menu i restaurace, které vaří z čerstvých sezónních surovin. Pražský šéfkuchař má oblíbené recepty.

Slivoň švestka nebo švestka domácí plodí oblíbené ovoce babího léta. Tato odrůda má ještě různé poddruhy, které se u nás v Čechách také vyskytují. Jsou to slivoň bluma, slivoň mirabelka, slivoň slíva a slivoň špendlík žlutý. V kuchyni najdou největší využití právě švestky.


Autor: U Schnellů

Vepřová panenka přelitá švestkovým dipem

Kromě toho, že jsou výborné v syrovém stavu, utržené přímo ze stromu, můžeme si je v mnoha podobách uchovat pro pozdější zpracování. Švestky můžeme kondenzovat zavařené jako kompot, mražené, vypeckované půlky švestek se mohou sušit, připravují se z nich velice oblíbená povidla nebo velmi dobře poslouží k plnění ovocných knedlíků, buchet a koláčů. „V Čechách je ale asi nejoblíbenější zpracování švestek jejich kvašení v sudech a následné destilování a výroba slivovice,“ říká Petr Panáček, spolumajitel restaurace a hotelu U Schnellů.

V naší kuchyni mají švestková jídla úspěch, vyzkoušejte si je podle našich receptů. Dobrou chuť!

Recepty restaurace U Schnellů

Švestkový koláč s mákem

200 g polohrubé mouky
100 g cukru
1 dl mléka
1 dl oleje
2 vejce

Vše smícháme a vylijeme do vymazané formy o průměru 26 cm.

švestky
150 g mletého máku
100 g cukru moučka
máslo a rum na pokapání

Čisté, omyté, vypeckované a rozpůlené švestky klademe těsně vedle sebe, zasypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokapeme máslem a rumem. Pečeme v předem vyhřáté troubě 35–40 minut na 170 °C.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovým dipem

(4 porce)

800 g vepřové panenky
cca 30 ks sušených švestek
4 dl červeného vína
cukr
švestková povidla
20 g másla

Do panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany. Zalijeme červeným vínem, přidáme zbývající sušené švestky, krátce provaříme a zahustíme švestkovými povidly. Švestkovým dipem přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou dle vlastní chuti. My doporučujeme jasmínovou rýži nebo opečené brambory. Jako ozdobu dáme snítku rozmarýnu.

České buchty plněné švestkami

2 dkg droždí
špetka cukru na droždí
250 ml vlažného mléka
1 vejce + 3 žloutky
30 dkg polohrubé mouky
nastrouhaná kůra z 1 citronu (omytého)
200 g máslo rozpuštěné

Připravíme kvásek, všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Z těsta vyválíme plát cca 1 cm silný a krájíme čtverce 5×5 cm.

švestky
moučkový cukr na obalení a posypání
trocha skořice
tuk na vymazání pekáče a buchet

Čtverce plníme vypeckovanými švestkami obalenými v moučkovém cukru s trochou skořice. Naskládáme do předem máslem (Herou) vymaštěného pekáče, každou buchtu pomažeme, aby se nelepily na sebe. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 až 45 min. Po vychladnutí vyklopíme, oddělíme jednotlivé buchty a sypeme moučkovým cukrem.

Čtěte dále: Švestky pro zdraví – včetně pecek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).