Je to typicky české: U holandského sýru Edammer (podle města Edam) se zparodoval název na Eidam, zparodovala se i chuť - ten pravý Edammer chutná trochu jinak! Naštěstí se už u nás pro Madelandy a Primátory nepoužívá Ementál, ani pro hermelíny Camembert a pro Nivu Roquefort - ty původní sýry chutnají jinak. Tak proč Eidam?
za tenhle bordel může unie, kdyby se dodržovaly staré ČSN a ON z dob kdy jídlo bylo jídlo. Dnes je to samý podvod, balení, složení, samé klamy. Hlavně že řeší rum nebo pomazánkové máslo. Každý ví že náš rum je jiný než bílý a že pomazánkové máslo není máslo. Umělotiny jsou tu dávno http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=oWsgvnlRS48#t=121s
;-)
Ano, Unie může za všechno. Zlý bruselský úředník nám nařídil zrušit normy, lidem nařídil kupovat blafy, prodejcům uvádět nepravdivá složení. Za ty současné mrazy může taky Brusel. Hlavně, že máme vnějšího nepřítele, na kterého lze všechno hodit, bez něj by Česko bylo rajskou oázou uprostřed hloupých Evropanů!
S tím souhlasím, jenže to není vina Unie, ale lidí, kteří kupují šmejdy, jen když je to v akci! Ty normy měly své výhody, na druhou stranu nebylo možné uvést na trh nějaké dobré novinky, když na ně nebyla norma. V době, kdy v regálech byly dva druhy sýra (a to jen občas) to nevadilo, mně více vyhovuje dnešní stav, kdy sice musím luštit etikety, ale mám na výběr z desítek druhů sýrů, a některé jsou opravdu dobré. U másla vím, že nesmím kupovat nějaké za 25 korun, ale za 40 korun už dostanu dobré máslo. (Mimochodem, před 30 lety stálo máslo 10 Kč a průměrné platy byly cca 8x nižší.)
Jste asi z velkého města a máte velký plat. Vy nemáte vůbec ponětí, že lidé mají na měsíc 10 až 15 000 kč a musí z toho platit úplně všechno, tj. bydlení, dopravu, telefon, oblečení, rúzné poplatky jen sáhnete někde na kliku, léky atd. Na to máslo za 40 kč už opravdu nezbývá. Všechno se tak zdražilo, že pokud není některý výrobek občas v akci, tak si ho vůbec nemůžete koupit. Nyní ale potraviny v akci jsou šizené na gramáži i na kvalitě. Je vidět, že vůbec nejste v obraze. Kolik lidí má v této republice průměrný plat a důchod. Kdyby průměr nezkreslovala Praha a velká města, kde je práce, to byste asi koukal.Ještě jste tam zapomněl napsat, že za komunistů stál kvalitní šunkový salám ze samého masa 4 kč, tvaroh, mléko 2 až 3 kč.
Naše staré předpisy rozhodně přísnější nebyly. Ještě nedávno tady lidé nadávali, že tuzemský rum bude tuzemák a pomazánkové máslo bude krém, přestože to není rum a není máslo. Nehledě na zcela jistě „krásné“ vzpomínky na to, kdy kvalitní československé maso byly samé kližky a tuk, který se dnes jako maso prodávat nesmí. A s rostlinným sýrem je to stejné, dělali to už Němci za války a dělali to i komunisti, akorát jste se o tom v Rudém právu nedočetl.
Btw. ementál se třeba už nemůže jmenovat ementál, pokud to není opravdový ementál. A za to může jen a pouze Evropská unie. Eidam a gouda na tohle teprve čekají.
Jo, a deset deka salámu, to bylo salámu! Jenže tohle se říkalo už za první republiky o Rakousko-Uhersku. A na vojně byla sranda, že jo! Buzerace je až teď a všude, soudruzi! Stačí nekupovat potraviny které (v přepočtu na plat) jsou levnější. Za stovku na čelo vám Gott taky nezazpívá.
S lecčíms co přišlo z Bruselu nesouhlasím, ale s tím rumem mají pravdu. Rum je a vždy byl výrobek z cukrové třtiny (může být bílý i tmavý - tmavý má delší dobu zrání (nebo u levnějších je přibarven karamelem)).
To, co se u nás prodávalo pod názvem tuzemský rum byl výrobek z lihu z brambor ochucený rumovou trestí.
Nepředpokládal bych, že všichni občané Evropské unie jsou si vědomi specifik našeho tuzemáku. Také není úplně pravda, že by nám zakázali název Rum. Skutečnost je taková, že se to u nás i nadále mohlo jmenovat Rum, ale nesmělo by se to nikam vyvážet a výrobce by musel poměrně složitě dokladovat, že to nikam neuteče pod názvem "Rum". To je ovšem taková administrativní obstrukce, že raději výrobce prohlásil "EU nám to zakázala" a prostě to přejmenoval. A přitom celá ta motivace je zcela jednoduchá - nevozit bramborový líh do EU pod názvem "Rum". Protože řadový Evropan skutečně specifikum tuzemáku nezná a zcela jistě by následně zaplnil řadu internetových diskusí prohlášeními o tom, jak jsou Češi nestydatí lháři a podvodníci, protože se mu nějaký patok pokoušejí vydávat za Rum.
Naše normy byly POUZE na papíře-mám zkušenost s tím, že se absolutně nedodržovaly - a výsledky testů se rovnou opisovaly či falšovaly
Centrálně řízenou ekonomiku (z Moskvy) řadoý občan a jeho zdraví nezajímalo - jsme(ČR)celosvětovou jedničkou v rakovině tlustého střeva a konečníku - na tak malé území s tak fantastickými socialistickými normami je to slušný výkon!
PS: v činovním domě kde jsem žil na ni zemřelo 6 mých sousedů
-maso jednorázově kupuji z vesnice cca 280-350kg-mám 3 mrazáky, chleba si peču sám z mouky- dodavatelem je můj známý mlynář
-smažím na sádle a ne na oleji
vejce kupuji 80ks týdně-kolega z vesnice eko
-ovoce a zeleninu(zejména bambory)- má zahrádka-mimo město
-alkohol-pěstitelská pálenice (vlastní švestkový kvas-prává čeká švestka velkoplodá: není odolná vůči šarce :-(
nekouřím a žiji s rodinou skromně
A jinak varuju před "sýrem" Pizzarela - koupila jsem si ho v dobré víře, že je to Mozzarella za neuvěřitelně dobrou cenu :-)no, byla z oleje a škrobu :/ Od té doby nechodím ani do pizzerií, jelikož tam tuhle náhražku používají snad všichni - dát pomalu 200 kč za pizzu s něčím takovým je podle mě nehoráznost :(
musím v putyce vařit.Ale na druhé straně se nedivím majiteli,který si vzal na ten barák hypotéku v domnění, že bude žít jako člověk a dnes platí měsíčně 70 litrů na splátkách a na zvyšujícím se pojištění,DPH ....
A tak půl dne stráví čtením nabídek marketů,kde je co levnější.Jenže jak má uspět proti takovým zlodějům?
Sýr-jde o něco jiného,maso-15 % vody,ryby 30 % vody a tak bych mohl pokračovat.Já osobně krájím maso na minutku místo 150 na 180 gramů.Jenže ta ztráta jde na vrub majitele.A zakalkulovat to do ceny to dost dobře nejde.
V obchodech tu hmotu většinou označují jako rostlinný výrobek, ale když jsem si v létě na koupališti dal smažený sýr (ano, takhle to měli napsané, nikoliv "smažák"!) a následně viděl, jak onu budoucí "pochoutku" bufetářka vybaluje z krabičky s názvem Smažák Javor, změnil jsem objednávku raději na párek v rohlíku. Štve mě, že když jdu jednou za čas do restaurace, už si musím hlídat, abych si nedal smažák, jídlo s česnekem (téměř vždy s čínským) a podobně.
A jak z toho ven?Můžeme začít kupovat kvalitnější a dražší výrobky-je ale zaručena opravdu kvalita?Druhá věc je,že čím dál více lidí musí opravdu šetřit a šetří na jídle.Je to špatně,ale těžko jim to budete vysvětlovat,když nemají na dražší potraviny.Pravda je,že pokud byly ještě nějaké normy,tak kvalita byla lepší,samozřejmě už tehdy se našli tací co to nějak dokázali ošulit.Nebyly ale ty technologie.Když si vzpomenu na školní léta,opravdu si nevybavím,že by někdo trpěl nějakou alergií.Dnes je to na denním pořádku,proč asi.Z nekvalitních potravin vznikají nemoci,a na těch se živí farmaceutický průmysl.Byznys je byznys a člověk je tím článkem k využití.
To chce si pořád opakovat: "Nejsem tak bohatý/á, abych si mohl/a dovolit kupovat levné věci." Kvalitní potraviny jsou sice dražší, ale poměr cena/výkon mají lepší.
Když si koupíte kvalitní šunku z masa, 10 deka za čtyřicet korun, stačí vám tři plátky a jste nasycen/á. Když koupíte břečku 10 deka za 15 korun, sníte půl kila a pořád máte hlad. Podobné to je se všemi levnými potravinami.
Pavle, čtu Vaše příspěvky a žasnu. Tři plátky "solidní" šunky váhově o dost přesahuje 10 Dkg. A na víc, vůle chtít si kupovat kvalitnější (potraviny, boty pro děti atd.) je jedna věc a mít na to je věc druhá. Vy ten problém jistě nemáte, ale mnoho lidí zdevastovaných touto i předchozími "supervládami" na lepší zkrátka nemá !
Drazsi vyrobky (ve srovnani se zapadem) kupujeme jiz ted, pritom jsou mene kvalitni nez ty levnejsi u nich. Mame je kupovat jeste draze, abychom dostali alespon srovnatelnou kvalitu ? Dokud se zde budou prodavat predrazene odpadky misto potravin, jsou vsechny rady typu "nesetrete, kupujte jeste draze nez ted" nesmyslne.
Vyražte někdy na západ a zajděte do nějakého kvalitního obchodu. Uvidíte ceny kolem dvoj- až čtyřnásobku těch našich, které odpovídají cenám kvalitních potravin u nás (a v těch levných obchodech, které známe od nás, jsou ceny podobné jako u nás, akorát tam málokdo kupuje). Pokud však vyrazíte do Skandinávie, ráje kvalitních potravin, buďte připraven na ještě vyšší ceny (třeba polední menu za 300 Kč je ve Švédsku hodně dobrá koupě a v Norsku neuvěřitelné štěstí).
Ale když český človíček chce hlavně co nejnižší cenu, tak proč by mu ji řetězce nenabídly?
Rozdíly cen jsou na úrovni daní, které jsou třeba v Německu a Rakousku nižší, rozhodně to není nic velkého a kvalita je u těch levných výrobků stejná (a v Německu i někdy nižší).
Nebude to náhodou stejný důvod, proč jsou Češi ochotní si kvůli 0,20 Kč/litr pět kilometrů zajet? (Cena cesty je tedy nejméně dvojnásobná oproti tomu, co ušetří.)
Napada me jen prislovi "Syty hladovemu neveri". Ted je hnusna zima, ale v lete by si treba redakce serveru Vitalia mohla udelat nejakou nakupni "dovolenou" a prinest realna srovnani :-) Urcite by z toho vznikl zajimavy material (pokud tedy redakce nezije z nejakeho grantu EU, pak by se o tom asi nesmelo psat).
nakupovala jsem v Bille, na dotaz na mozarellu mi prodavačka ukázala prstem do chladícího boxu mezi sýry, tady je. Název zněl pizarella. Doma jsem ho přidala na zeleninu a maso. Po upečení to všechno chutnalo nápadně hnusně.
Prozkoumali jsme složení a bylo jasno. Jen na rozdíl od článku barva nebyla nápadná, asi tam nebylo přehnaně karotenu. Poučení - nikdy více. Divím se obchodům, že takhle odrazují zákazníky.
bohužel jsem mela v Bille podobnou zkusenost, kdyz jsem si z regálu mezi sýry vybrala jeden na plátky nakrájený. Az doma po rozdelání a ochutnání jsem zjistila, ze je něco v nepřádku a malým písmem na obalu se dočetla složení...jsem alergická na lepek a to i na malé množství.. takže tyto praktiky uvádění spotřebitele v omyl mě od prodejců obzvlášt netěší
mě se v poslední dobe "velice líbí" to rozhořčení nad tím, že se při´výrobě různých potravin kombínují živočišné a rostlinné prvky. To je tedá opravdu h r ů z a, že některé alternativy sýra nejsou z kravského vemene nebo´jen zčásti. Proboha- copak je náš národ banda neználků? Vždyt ve světě je zcela normální, že se vyrábí sýry klasické ale také sýry pro alergiky, kteří nesmí konzumovat mléko- no ted mi svitlo- ono to není neználkovství- ale docela obyčejné sobectví vás všech gurmánů( jen tak pro zajímavost-máte vy rozčílení sýrožrouti vůbec ponětí co obnáší výroba jednoho litru kravského mléka, potažmo jednoho balení jakéholiv sýra? ) tak až budete příště ohrnovat nos nad alternativami sýra, zkuste aspon trochu pomyslet i na ty lidi, kterým mléko a výrobky prostě nesvědčí. O utrpení krav a telat ani nemluvě.
Problém s chápáním psaného textu? Ten článek nijak neprotestuje proti tomu, že se taková věc prodává, ale protestuje proti tomu, že je vydávána za sýr, ač jím není. To je, jako kdybyste si koupil Mercedes, dodali vám Trabanta a na vaše rozhořčení odvětili, že přece spoustě lidí Trabant vyhovuje, tak proč se rozčilujete.
tak tak, věci by se měly nazývat pravými jmény
A pokud se chci vyvarovat podobných překvapení, udělám ze sebe SUPERKONZERVU, nakupuji Osvědčené značky od Osvědčených výrobců a ne podle ceny (s rizikem že se občas budu muset spokojit se suchým chlebem + co dům dal). A pokud si "budu chtít rozšířit obzory" budu třeba i s pomocí lupy podrobně studovat složení a i tak se psychycky připravím na to, že výsledkem pokusu je většínou neúspěch :)
Bohužel, to nestačí. Kdysi jsem si třeba kupoval dánský bok (výrobce si nepamatuji), byl to výborný uzený bůček bez škrobu. Pak byl najednou nějak divný, tak kouknu na složení, a už v tom byl škrob a masa méně. Stejný výrobce pod stejným názvem za stejnou cenu najednou dodával hnus. A tuto zkušenost jsem udělal několikrát. Takže jedině nakupovat s lupou a u každého výrobku, i toho, co kupuji denně, složení kontrolovat.
Ja takove rostline syry chvalim, ale at priznaji barvu z ceho jsou, klidne bych si je koupil. Umele vytvorena a udrzovana maniakalni kampan zavislosti na mleku je smesna. Stoji za ni jen lobbing. Je to podobny nesmysl jako ze pitim mleka se da saturovat potreba Ca v tele /mleko pusobi zcela opacne!/.
Podivate-li se na celou zivocisnou risi kompletne /i napric historii/ neexistuje jedinny zivocisny druh, jez by v dospelosti konzumoval mleko.
Jedina vyjimka clovek - uchyl!
Naprosto souhlasim. Mleko je podezřelá kapalina, která nikdy nezkysne, byť kyselé mléko je ještě ta nejpřijatelnější forma, kterou člověk může konzumovat, protože je stravitelná a obsahuje ty přátelské bakterie, které to trávení ulehčují. Mléko prostě zhořkne a shnije. Vápníku je v něm asi jako v kdejaké zelenině, ne-li míň.