A jak z toho ven?Můžeme začít kupovat kvalitnější a dražší výrobky-je ale zaručena opravdu kvalita?Druhá věc je,že čím dál více lidí musí opravdu šetřit a šetří na jídle.Je to špatně,ale těžko jim to budete vysvětlovat,když nemají na dražší potraviny.Pravda je,že pokud byly ještě nějaké normy,tak kvalita byla lepší,samozřejmě už tehdy se našli tací co to nějak dokázali ošulit.Nebyly ale ty technologie.Když si vzpomenu na školní léta,opravdu si nevybavím,že by někdo trpěl nějakou alergií.Dnes je to na denním pořádku,proč asi.Z nekvalitních potravin vznikají nemoci,a na těch se živí farmaceutický průmysl.Byznys je byznys a člověk je tím článkem k využití.
To chce si pořád opakovat: "Nejsem tak bohatý/á, abych si mohl/a dovolit kupovat levné věci." Kvalitní potraviny jsou sice dražší, ale poměr cena/výkon mají lepší.
Když si koupíte kvalitní šunku z masa, 10 deka za čtyřicet korun, stačí vám tři plátky a jste nasycen/á. Když koupíte břečku 10 deka za 15 korun, sníte půl kila a pořád máte hlad. Podobné to je se všemi levnými potravinami.
Pavle, čtu Vaše příspěvky a žasnu. Tři plátky "solidní" šunky váhově o dost přesahuje 10 Dkg. A na víc, vůle chtít si kupovat kvalitnější (potraviny, boty pro děti atd.) je jedna věc a mít na to je věc druhá. Vy ten problém jistě nemáte, ale mnoho lidí zdevastovaných touto i předchozími "supervládami" na lepší zkrátka nemá !
Drazsi vyrobky (ve srovnani se zapadem) kupujeme jiz ted, pritom jsou mene kvalitni nez ty levnejsi u nich. Mame je kupovat jeste draze, abychom dostali alespon srovnatelnou kvalitu ? Dokud se zde budou prodavat predrazene odpadky misto potravin, jsou vsechny rady typu "nesetrete, kupujte jeste draze nez ted" nesmyslne.
Vyražte někdy na západ a zajděte do nějakého kvalitního obchodu. Uvidíte ceny kolem dvoj- až čtyřnásobku těch našich, které odpovídají cenám kvalitních potravin u nás (a v těch levných obchodech, které známe od nás, jsou ceny podobné jako u nás, akorát tam málokdo kupuje). Pokud však vyrazíte do Skandinávie, ráje kvalitních potravin, buďte připraven na ještě vyšší ceny (třeba polední menu za 300 Kč je ve Švédsku hodně dobrá koupě a v Norsku neuvěřitelné štěstí).
Ale když český človíček chce hlavně co nejnižší cenu, tak proč by mu ji řetězce nenabídly?
Rozdíly cen jsou na úrovni daní, které jsou třeba v Německu a Rakousku nižší, rozhodně to není nic velkého a kvalita je u těch levných výrobků stejná (a v Německu i někdy nižší).
Nebude to náhodou stejný důvod, proč jsou Češi ochotní si kvůli 0,20 Kč/litr pět kilometrů zajet? (Cena cesty je tedy nejméně dvojnásobná oproti tomu, co ušetří.)
Napada me jen prislovi "Syty hladovemu neveri". Ted je hnusna zima, ale v lete by si treba redakce serveru Vitalia mohla udelat nejakou nakupni "dovolenou" a prinest realna srovnani :-) Urcite by z toho vznikl zajimavy material (pokud tedy redakce nezije z nejakeho grantu EU, pak by se o tom asi nesmelo psat).