Sýr k vínu? Na Moravě vyrábí rovnou sýr máčený ve víně

28. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
Manželé Palánovi provozují rodinnou Sýrárnu Jezeřany-Maršovice poblíž Brna. Jejich delikatesy již čtyři roky po sobě získávají cenu Regionální potravina. Známka kvality putovala i k jejich zrajícímu kozímu sýru Cabra al vino, který se máčí v červeném víně.

Tomáš Palán se nikdy netajil tím, že si chce jednou pořídit hospodářství. Vždycky ho to táhlo k přírodě. Nakonec se mu před pár lety podařilo přesvědčit rodinu a začal si plnit svůj sen.

Co se dozvíte v článku
  1. Vznik sýrárny
  2. Kozí sýr máčený v kounické frankovce – fenomén regionu
  3. V nabídce jsou i sýry z kravského mléka
  4. Intenzivní kozí aroma tu nenajdete
  5. Vyrobit sýr je jednodušší než získat odbyt
  6. Zvládli pandemii, plánují modernizovat

„Nejprve jsme koupili pozemky a pár traktorů. Rozmýšleli jsme se, jaký si pořídíme dobytek. Vyhrály ovce. Jenže z nich jsme neměli potřebný zisk. Proto jsme přešli na kozy, abychom měli výdělky v podstatě každý den, a mohli tak naše hospodářství rozvíjet,“ vzpomíná na začátky svého podnikání spolumajitel Sýrárny Jezeřany-Maršovice a farmy, která čítá kolem dvou stovek koz.

Vznik sýrárny

Manželé Palánovi si doma vytvořili menší výrobnu sýrů. „K rozhodnutí koupit pozemek
a postavit sýrárnu jsem dospěl po návštěvě Krajské veterinární správy, která přišla zkontrolovat naše hospodářství. Brzy jsme zjistili, že to nebude jen tak a projekt bude opravdu drahý
. Kvůli velkým nákladům jsme se rozhodli koupit starý rodinný domek. O radu, jak dále pokračovat, jsme poprosili právě veterináře z Krajské veterinární správy, kteří nám rádi podali pomocnou ruku,“ upřesňuje hospodář.

Během jednoho roku vytvořili sýrárnu, jak funguje dnes. V roce 2016 spustili certifikovaný provoz, díky němuž mohou prodávat sýry bez omezení. Markéta Palánová s maminkou vyrábí sýry, Tomáš Palán s kolegyní se zase stará o farmu.

Ještě do loňského léta, kdy majitel chodil do další práce, zaměstnávali rodiče, kteří jim v případě potřeby vypomůžou i dnes. Při výrobě se snaží zužitkovat každý meziprodukt, takže třeba syrovátku zkrmují prasatům.

Kozí sýr máčený v kounické frankovce – fenomén regionu

Ze začátku se Markéta Palánová zúčastnila několika kurzů na výrobu sýrů a k dispozici měla dvacetilitrový hrnec, který nakonec nahradil třistalitrový paster. Přiznává ale, že přece jen stále vede metoda pokus-omyl.

Takhle vznikl i jejich jedinečný sýr Cabra al vino, který byl v roce 2019 oceněn Regionální potravinou v Jihomoravském kraji. Tuto značku kvality získala sýrárna již čtyřikrát za sebou. V roce 2018 putovala známka kvality k jejich přírodnímu kozímu sýru, v roce 2020 byl dále oceněn Kozí sýr přírodní dlouho zrající a v roce 2021 pak Zrající kozí sýr Poustevník.

„Přiznávám, že receptura sýru Cabra al vino není z naší hlavy. Okoukali jsme ji ve Francii, i když se jedná o starý recept ze Španělska. Náš kozí sýr jsme alespoň obohatili o myšlenku, že ho omáčíme vždy jen ve frankovce a pouze od jednoho vinaře z Dolních Kounic. Kounická frankovka je těžké červené víno, až trpké, které patří k našemu regionu. Je tady pojem, všichni si ji pamatují. Díky němu má náš sýr sytě červenou až fialovou barvu. Nedokážeme si představit, že bychom náš sýr máčeli třeba v nějakém víně z Francie,“ vysvětluje Markéta Palánová.

V nabídce jsou i sýry z kravského mléka

V Sýrárně Jezeřany-Maršovice se sice zaměřují na kozí sýry, ale přesto rozšířili sortiment o výrobky z kravského mléka, které dovážejí z vedlejší vesnice.

„Důvod je prostý. Chceme, aby si lidi měli z čeho vybírat. Poměrně často se nám totiž stává, že jsou zákazníci vůči kozímu sýru nedůvěřiví. Proto nejprve ochutnají kravský a pak se smilují nad kozím. Hádejte, s jakým sýrem nakonec odcházejí? V 80 % případů s kozím,“ usmívá se farmář.

Intenzivní kozí aroma tu nenajdete

Proč jsou některé kozí sýry načichlé samotnou kozou a jiné jsou jen příjemně ovoněné? Odpověď můžeme nalézt v krmení koz a jejich ustájení. Kozy z farmy Palánů mají celodenní přístup ven, a bývají tam často, i když prší.

„Chápu, že někteří lidé mají vůči kozím sýrům předsudky. Mají z dětství zafixovanou představu jedné kozy v chlévě na podestýlce a smradlavý chlívek, v němž byla koza pořád uvázaná, maximálně se šla chvíli někam popást. Nedivím se, že pak nemají na kozí sýr chuť. Sám mám jednu zajímavou zkušenost z Francie. V jedné místní sýrárně nám dali ochutnat kozí sýr. Já jsem zvyklý, nevadí mi kozí aroma, ale tady mi připadalo, jako bych olízl koze…,“ nedořekne pobavený hospodář.

Vyrobit sýr je jednodušší než získat odbyt

Cesta rodinných farem bývá často trnitá. Jednotliví členové věnují hospodářství téměř veškerý svůj čas. Proto je důležité, aby se zákazníci o kvalitních výrobcích dozvěděli. Jednou z možností je například právě soutěž Regionální potravina, která probíhá každoročně ve třinácti krajích.

„Chtěli jsme pomoci s odbytem našich sýrů. Vyrobit sýr je poměrně snadné, náročnější je sehnat zákazníky. Za to ovšem vděčíme soutěži Regionální potravina. Výhra nám otevřela dveře na spousty trhů a farmářských akcí. Ocenění pro nás znamená prestiž, protože dosáhnout na něj není vůbec jednoduché, ale vyplatilo se to. Hned naše první účast v roce 2018 přinesla výhru,“ popisuje farmář.

Zvládli pandemii, plánují modernizovat

Protože kozy mají neustále mléko a Palánovi dojí 2× denně, museli ho zpracovávat
i během zákazů a omezení v průběhu pandemie. Řešením bylo vyrábět zrající sýry, které zrají minimálně tři měsíce, na úkor čerstvých, jež se musí během pár dnů spotřebovat.

Lidé se totiž v jednu dobu báli a nic nekupovali. „Covid jsme nějak překousali a teď přemýšlíme, jak zmodernizujeme farmu. Technologie ustájení není optimální, zatím využíváme pozůstatky po JZD. V roce 2019 jsme ovšem dodělali kompletně novou dojírnu, takže hlavní zázemí máme. Ale prioritou je zlepšit stáj,“ dodává Tomáš Palán.

Kromě zrajících a čerstvých kozích sýrů nabízejí Palánovi také pařené kozí sýry. Jsou tužší než čerstvé, a navíc se dají dále tepelně zpracovat – smažit a grilovat. Veškerý sortiment můžete zakoupit nejen u nich na farmě, ale také ve farmářských prodejnách v Břeclavi, Lednici, Olomouci, Praze a Brně. Nabízí je také v několika vinotékách i vinařstvích (například Sonberk a Znovín). Oceněný výrobce byl zařazen do série Příběhy regionálních potravin. Další informace o ocenění, oceněných výrobcích i producentech naleznete na stránkách Regionální potravina.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).