V minulosti byla syrovátka považována pouze za vedlejší produkt při výrobě sýrů (odtud její název) a její využití spočívalo především v krmení hospodářských zvířat – kvůli tomu, nebo z neznalosti, syrovátka nemá ani dnes u řady lidí zrovna dobrou image. A to je obrovská škoda.
Co se dozvíte v článku
Syrovátka
- Tekutina, která vznikne po srážení mléka.
- Vedlejší mléčný produkt při výrobě sýrů nebo tvarohů.
- Podle způsobu zpracování vzniká syrovátka sladká, nebo kyselá.
- Lze ji zpracovat tekutou, nebo sušit.
- Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek.
Více v článku Syrovátka – dříve krmivo pro dobytek, dnes všelék pro lidi.
Surová syrovátka pravda není zrovna atraktivní – je to vlastně poloprůhledná zakalená tekutina, kterou by člověk zřejmě v takové formě nekonzumoval. Proto se syrovátka nejčastěji suší.
Sušená syrovátka je následně surovinou, která se naopak využívá v potravinářství docela hojně, například i při výrobě piva, pečiva nebo bonbónů – a také i k výrobě syrovátkových nápojů. Vytvářet ale nějaký nápoj nebo jiný potravinářský produkt „z prášku“ minimálně psychologicky zavání ne zrovna přirozenými postupy.
Výrobců syrovátkových nápojů v ČR je málo
Finální tekuté syrovátkové nápoje přitom u nás ve větší míře vyrábí v zásadě jen společnost Brazzale Moravia, aktuálně největší sýrárna v ČR, známá především sýrem Gran Moravia. Ta nabízí syrovátkový nápoj přírodní i ochucený, především ale v podnikových prodejnách sítě La Formaggeria.
Vlastní tekuté syrovátkové nápoje nabízejí i někteří menší producenti (například statek Apolenka na Pardubicku), do kategorie tekutých syrovátkových nápojů lze také zahrnout produkty řad Madeta Fitness nebo Jogobella drink.
Nabídka na tuzemském trhu ale velká není, také proto, že z pohledu tuzemského mlékárenství jde, jak konstatuje i předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, stále o okrajový segment trhu. Což je možná škoda, neboť to v praxi představuje prostor pro dovoz tekutých syrovátkových nápojů ze zahraničí. A někdy zřejmě i z původně tuzemské syrovátky. Při výrobě sýrů vzniká totiž v ČR syrovátky přebytek, a ten se následně exportuje. „Zájem mají především asijské země, ale třeba i centrála mlékárny Meggle, mimo jiné i proto, že syrovátka z ČR je v konkurenci se zahraničními syrovátkami levnější,“ konstatuje Jiří Kopáček. Sušená syrovátka je přitom jednou z mezinárodně obchodovaných mlékárenských komodit, podobně jako sušené mléko.
Švýcarsko má unikátní patent na nápoj ze syrovátky
Zpracování syrovátky tak, aby výsledkem byla čirá tekutina, je (kromě sušení) technologicky obtížné. To je také důvodem, proč syrovátkové nápoje nepatří v řadě zemí mezi hojně kupované produkty, byť spotřeba takových nápojů je v zahraničí většinou vyšší než v ČR.
Jedna výjimka ale existuje – a tou je Švýcarsko. Tam je naopak velmi oblíbený a prakticky všude k dostání, včetně benzínových pump, sycený syrovátkový nápoj s názvem Rivella. Rivella je dokonce jedním z gastronomických symbolů této země. Nápoj se tam podle Jiřího Kopáčka vyrábí specifickou patentovanou technologií, kterou si však Švýcarsko úzkostlivě chrání. Asi ví proč, neboť je to nápoj velmi chutný, a jak konstatuje i předseda Českomoravského svazu mlékárenského: „Když jsem ve Švýcarsku, tak Rivellu piju pořád.“
Díky složení je syrovátka velmi zdravá
Dominantní složkou nezpracované syrovátky je voda, obsahuje ale také zhruba pět procent laktózy a necelé procento syrovátkových proteinů. Důležitou součástí syrovátky jsou ovšem také pro tělo důležité aminokyseliny a mimo jiné také celá skupina vitamínů B (B1, B2, B3, B5, B6 a B9).
I díky tomu má syrovátka, a to i ta usušená, skutečně blahodárné účinky pro lidský organismus, tedy kromě jedinců trpících alergií nebo intolerancí na laktózu. Pro všechny ostatní je vhodným zdrojem celé řady pro tělo prospěšných látek, a představuje tak kamínek do mozaiky prevence mnoha nemocí.
Výčet pozitiv konzumace syrovátky je téměř nekonečný, z těch nejčastěji zmiňovaných lze uvést celkovou detoxikaci organismu, podporu činnosti ledvin nebo prevenci zánětů žaludku a střev. Konzumace syrovátky (nebo syrovátkových nápojů) také snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, pomáhá i při snižování nadváhy a je mimo jiné také vhodná pro těhotné ženy.
Doma si snadno připravíme nápoj ze sušené syrovátky
Vzhledem k tomu, že v maloobchodě jsou finální syrovátkové nápoje málo dostupné, je tak pro spotřebitele dobrým řešením vyrobit si syrovátkový nápoj ze sušené syrovátky „svépomocí“ doma.
Optimální je kombinace vodou naředěné sušené syrovátky s nějakou ovocnou složkou. Takovým způsobem se ostatně většinou vyrábí syrovátkové nápoje i průmyslově.