Takto koupené syrové mléko by se mělo převářet/ pasterizovat zcela samozřejmě. Pasteur to věděl, naše babičky to věděly, bohužel dnes je často označení "přírodní" bráno jako synonymum ke "zdravý" a "bezpečný", což bohužel ne vždy platí. Encefalitida není jediný patogen, který se může vyskytnout, ani očkování nemusí poskytnout stoprocentní ochranu, takže - vždycky raději opatrně.
Tak jak to dělala Vaše babička nevím, ale nevěřím, že nadojila pak šla na plotnu ohřát na 75stupňů a odstavila pro schladnutí...
Děda měl statek s jedné i druhé strany a, ani jedna babička to nedělala. A vždy říkali, není nad to nadojit a pak se přímo napít s nádoby na dojení. Takže i to mi říká, že žijete ve fantasii nebo jste s města...
A Pstérovy, problém co řešil bylo víno, s mlíkem i tehdá problém nebyl i když píšete, že ano. Takže ještě se naučit historii, než začnete psát blbosti...
Je rozdíl mezi tím, co říkáte, a tím, když si takové mléko od někoho koupíte (nebo se chvíli skladuje). Tam je riziko vždycky větší. A představovat si, že infekce či nakažení parazity z jídla (včetně mléka) v historii nebyly, je ještě naivnější než moje "městské" fantasie. Proč myslíte, že se ve většině starých receptů všechno vařilo tak dlouho? Moje babička mléko koupené od sousedů každopádně převářela (horší je to se smetanou, ta se v domácích podmínkách při zachování potřebných vlastností ošetřuje hůř). Byla bych na vašem místě trochu opatrnější v tom, co říkáte, nebo jak to říkáte. Diskuse je dobrá věc a rozhodně si nemyslím, že jsem k tématu napsala 'všechno', ale ať je raději věcná.