Správně položený dotaz by zněl: Co obsahuje mléko z velkochovu? Obsahuje stopy antibiotik či dalších látek se sporným účinkem na lidské zdraví? Jak je na tom v porovnání s 'bio' mlékem?
Vy si totiž na svůj dotaz zároveň odpovídáte, ale bez příslušných dat z případných rozborů, které právě by na tom byly nejzajímavější. Ještě bych přidala podrobný test mlék z bio produkce, zda skutečně splňují naše představy o své kvalitě. Jako spotřebitele by mě to opravdu velice zajímalo.
Ale to opravdu nemá s potvrzením relativně vzácné možnosti přenosu encefalitidy kozím mlékem (kterému se navíc lze poměrně snadno vyhnout, jak článek uvádí) mnoho společného.
I mléko z velkochovu musí projít jogurtovou zkouškou, to znamená, že z něj jde vyrobit jogurt. A ty jogurtové bakterie jsou tak háklivé na všechno možné, že když se z něj dá vyrobit jogurt, je to mléko pro člověka zcela jistě naprosto neškodné.
Stejně jako dříve měli horníci v dolech kanáry - ten kanár chcípnul dřív, než to bylo pro člověka nebezpečné. Nebo v čističkách vod se ve vyčištěné vodě pěstují pstruzi - taky test čistoty, rychlejší a citlivější než laboratoř.