Od května do července 2024 státní zdravotní dozor ověřoval v Praze úroveň zajištění zdravotní nezávadnosti zmrzlin u provozovatelů cukráren, stánků s občerstvením a fast foodů. Zajímala je bezpečnost z hlediska přítomnosti vybraných mikroorganismů schopných vyvolat onemocnění. Ve vybraných případech bylo ověřováno, v případě deklarace bezlepkové zmrzliny, zda tato zmrzlina obsahuje, či neobsahuje alergen lepek.
Hodnocením prošlo 44 vzorků zmrzlin
V Praze bylo provedeno celkem dvacet kontrol ve dvaceti provozovnách stravovacích služeb (v sedmi stáncích, v šesti občerstveních a sedmi restauracích) v nichž bylo odebráno celkem 44 vzorků zmrzlin. Z toho 27 vzorků bylo odesláno na mikrobiologické vyšetření pro splnění limitů hodnot ukazatelů Listeria monocytogenes, Salmonella a Enterobacteriaceae. Sedmnáct vzorků prošlo chemickým vyšetřením na zjištění obsahu lepku.
Na co se hygienici při kontrole primárně zaměřili?
- zajištění sledovatelnosti
- dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin rozpracovaných zmrzlinových směsí pro výrobu točených zmrzlin
- ochranu před kontaminací
- dodržování provozní a osobní hygieny
- značení surovin používaných pro výrobu zmrzlin
- dodržování výrobního postupu (dodržování návodu výrobce, případně vlastní receptura, značení surovin, složení)
Stroje by zasloužily více péče
V žádném ze 17 vzorků zmrzlin, které provozovatelé deklarovali jako bezlepkové zmrzliny, nebyl obsažen alergen lepek.
Laboratorní mikrobiologické vyšetření u všech odebraných vzorků neprokázalo výskyt bakterií rodu Salmonella a stanovení počtu Listeria monocytogenes bylo < 10 KTJ/g.
V ukazateli stanovení počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae z celkového počtu 27 vzorků zmrzlin odebraných na mikrobiologické vyšetření nevyhovělo sedm vzorků (cca 26 %) pro přítomnost jejich nadlimitních hodnot.
„Přítomnost bakterií rodu Enterobacteriaceae svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin, a nejde o zjištění závadnosti odebraných vzorků zmrzlin,“ řekl serveru Vitalia.cz Ondřej Smílek z Útvaru ředitele Hygienické stanice hlavního města Prahy.
Kde byly bakterie Enterobacteriaceae?
Ve stáncích bylo odebráno celkem 10 vzorků točených zmrzlin, z nichž 2 vzorky (20 %) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. Ve 2 stáncích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení.
V občerstveních bylo odebráno celkem jedenáct vzorků zmrzlin, z nichž tři vzorky (cca 27 %) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae.
Ve dvou kavárnách bylo nařízeno provedení sanitace. Byla udělena 1 bloková pokuta a v 1 případě bude zahájeno správní řízení.
V restauracích bylo odebráno celkem 6 vzorků zmrzlin, z nichž 2 vzorky (cca 33 %) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. Ve 2 restauracích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení.
Provozovny, kde hygienici nařídili nápravná opatření
Datum
|
Provozovna
|
Adresa provozovny
|
Opatření
|
17. 7. 2024
|
Kavárna La Zmrzka
|
Werichova 1145/31, 152 00 Praha
|
nařízení provedení sanitace
|
17. 7. 2024
|
Stánek Trdlokafe před OC Novodvorská Plaza
|
Novodvorská 1800/136, 142 00 Praha
|
nařízení provedení sanitace
|
1. 7. 2024
|
Kavárna Creperie U Kajetána
|
Nerudova 248/17, 118 00 Praha
|
nařízení provedení sanitace
|
26. 6. 2024
|
Hotel Restraurace U Tří Pštrosů
|
Dražického náměstí 76/12, 118 00 Praha
|
nařízení provedení sanitace
|
26. 6. 2024
|
Kavárna – Zmrzka Mazurská
|
Pomořanská 485/9, 181 00 Praha
|
nařízení provedení sanitace
|
20. 6. 2024
|
Stánek zmrzlina u Oskara
|
Novoveská 213/7, 158 00 Praha
|
nařízení provedení sanitace
|
„Nutné je konstatovat, že ve všech uvedených provozovnách byla sanitace již provedena a zjištění, které vedlo k nařízení sanitace, nelze vztahovat k současnému stavu v těchto provozovnách,“ doplnil Ondřej Smílek.