Vlákno názorů k článku Tajemství 100% džusů z koncentrátu: vysušené pomeranče od Pavel - Šťáva se zbaví vody - to se snadno...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2013 7:25

    Pavel (neregistrovaný)

    Šťáva se zbaví vody - to se snadno napíše ale hůř udělá. Jak se zbavuje pomerančová šťáva vody? Varem doufám ne, takže další možností je vakuové odpařování za pokojové či zvýšené teploty, vymrazování nebo osmoticky. Jenže při žádném z těchto způsobů (pokud se šťáva příliš nezahřeje) není důvod ke ztrátě vitamínů. Tak jak se to dělá, že se při tom ztrácí vitamíny? Nebo se ty vitamíny ztrácí až/už při sterilizaci (podle toho, kdy se sterilizace dělá)? To pak ale nemá s koncentrováním souvislost, stejně by se musela sterilizovat i šťáva nevyráběná z koncentrátu.

  • 17. 1. 2013 10:35

    Tomáš (neregistrovaný)

    Odpařením vody se šťáva zahustí na požadovanou refraktometrickou sušinu čímž se v ní zvýší osmotický tlak a tím se i zakonzervuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).