I v domácích podmínkách můžeme docílit krásně vypadajících a dlouhotrvajících kostek ledu. Odborníci z Bohemia Sektu radí, jak získat led jako z rukou profesionálů. Držte se následujících kroků:
Co se dozvíte v článku
Použijte filtrovanou nebo balenou vodu. Převařte ji
Zakalení kostek je způsobeno vzduchovými bublinami a minerály ve vodě. Ty jsou při zamrzání stlačovány, a vzniká tak typické zakalení ledu. Kvůli těmto „nečistotám“ led také taje rychleji než ten čistý a čirý.
Pokud je to možné, použijte proto filtrovanou nebo balenou vodu, která obsahuje méně minerálů. A to zvlášť v případě, pokud máte doma tvrdou vodu. Vodu převařte. Tím se alespoň z části zbavíte vzduchových bublin a získáte průsvitnější a pevnější led.
Chraňte vodu před dalšími nečistotami. Opatrně ji nalijte do formiček
Která voda zmrzne dřív, studená, nebo horká? Ač se to zdá nemožné, horká voda může být za určitých podmínek přeborníkem v rychlosti mrznutí. Neplatí to však vždy. Pokud chcete vyzkoušet, dejte pozor na to, abyste si horkou vodou (70 °C) neponičili formičky a neznehodnotili v mrazáku uložené potraviny.
Pokud necháte vodu před plněním formiček vychladnout, během chladnutí ji překryjte, aby se do ní nedostaly žádné nečistoty. Vodu pak nalijte opatrně do formiček. Chcete-li se vyvarovat vzduchových bublin, uděláte nejlépe, když formičku na led do připravené vody zcela ponoříte a vodu formičkou naberete.
Udělejte ledu místo a dejte mu čas
Posuňte letní zásobu zmrzlin a vytvořte prostor pro led. Rozhodně byste ho neměli ukládat vedle zmrzlého masa a ryb. Mohl by převzít nežádoucí aroma. Nechte ho zmrznout do druhého dne, lépe se tak uvnitř utvoří jeho pevný základ.
Vyklopte ho opatrně. Jen ne žádnou vodu
Led vyndejte z mrazáku a nechte ho krátkou chvilku odstát. Vyklopení pak bude mnohem snazší. Rozhodně vyklopení nechtějte urychlit ponořením formiček do teplé vody.
Letní bublinky na ledu – i doma to zvládneme jako profesionálové
Pro náročné: Metoda mrazení shora dolů zajistí dokonale čirý led
Pokud nechcete ve svém ledu ani bublinku a máte v mrazáku dostatek místa, vyzkoušejte druhý, o něco málo složitější postup.
Ten je založen na mrazení shora dolů. Budete potřebovat nádobu, která je izolovaná ze všech stran vyjma horní (ideální je termobox bez víka). Do chladicího boxu nalijte vodu a vložte ho do mrazáku. Led se vytváří nejprve na odkryté, neizolované části, tedy na hladině, a přibývá směrem dolů. Vznikající led tlačí minerály a vzduchové bubliny ke dnu. Druhý den nádobu vyndejte. Po chvíli byste měli snadno vyklopit ledový blok, který má v dolní části bublinu s dosud nezmrzlou vodou. V ní jsou zadržovány už zmíněné „nečistoty“. V horní části je naopak průzračný led.
Perfektní kostky třeba do Bohemia Sekt ICE drinku, který se podává na ledu, vytvarujete pomocí nože na pečivo. Tím udělejte na velkém kusu ledu zářezy ze všech stran, a pomocí nože a paličky jemně vyznačený kus odsekněte. Letní party může začít…