Sýr Niva vyrábí tradičně mlékárna v Otinovsi na Drahanské vrchovině. Dlouhá léta měli dozrávárnu sýru v v jeskyni Michalce v nedalekém Moravském krasu. (Dokud to předpisy EU neznemožnily.) A hned vedle Otinovsi leží obec Niva. Takže původ jména toho sýru bych možná hledal spíš někde tam.
I wikipedie potvrzuje, co je v článku:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Niva_(s%C3%BDr)
Tak nevim co vyrabeji v Otinovsi, ale ta prava Niva, ktera se tu pod timto nazvem prodava jiz nekolik desitek let pochazi z Madety a vyrabi ho zavod v Ceskem Krumlove. Syr zraje v jeskynich a to take limituje produkci. Mimochodem, podle informaci z Madety se syr Niva dodava na trh zamerne nedozraly, protoze vyzraly by byl v cechach tezko prodejny ( je smradlavejsi a mazlavejsi).