Maso jakoako jediná živina totiž obsahují dokonale využitelný dusík. Dusík a jeho sloučeniny (například kreatin), mají svůj význam při novotvorbě tkání (vlasů, nehtů, svalů), jsou důležité pro tvorbu hormonů či enzymů, zásobují nervové buňky energií. Maso je významným zdrojem vitaminů, zejména těch ze skupiny B, speciálně vitamin B je velice důležitý.
Některé studie ukázaly, že tento vitamin, klíčový pro krvetvorbu, správný tvar buněčných membrán a bezchybnou funkci nervového systému, chybí až 92 % vegetariánům. Lidské tělo dokáže plně využít i další vitaminy ukryté v mase -zvláště A, D nebo E.
Tyto vitaminy jsou rozpustné v tuku a jsou s ohledem na svou biologickou využitelnost pěkně vybíravé - lehčeji se nám do těla vstřebají pouze tehdy, jsou-li konzumovány s masem. Významným antioxidantem nacházejícím se pouze v mase je také karnosin. Tím ovšem výčet dobrých vlastností masa nekončí - obsahuje významné množství železa, vápníku, selenu, hořčíku i dalších prospěšných látek.
Toto jsem okopíroval, abych si ušetřil čas s vymýšlením, ale téměř plně to vystihuje i můj názor.
tsd