Ministerstvo zdravotnictví připojí na svůj seznam nebezpečných výrobků formu na bábovku s označením „TORO BAKING“. Varuje před používáním této kuchyňské pomůcky, která nesplňuje základní parametry dané kategorie.
Nebezpečná forma na bábovku
Při pečení se části uvedené formy uvolňují a spojují se dohromady s těstem, při konzumaci si tak můžete „pochutnat“ i na částech nádoby.
Nebezpečný výrobek
Forma na bábovku TORO BAKING
- 22,5 cm × 9,5 cm
- artiklové číslo výrobku Art.No. 390143
- EAN: 8591177076766
Jedná se o kovovou formu na bábovku, jednobarevnou či s motivem růží z vnější strany a béžové barvy z vnitřní strany. „Laboratorními testy bylo zjištěno, že při upečení těsta dochází ke zřetelnému odloučení povrchové úpravy formy, která ulpívá na kontaktním povrchu těsta,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Zjištěné nebezpečné výrobky ministerstvo zveřejňuje na svém webu.
Předměty určené pro styk s potravinami musí být vyrobeny tak, aby (za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití) neuvolňovaly své složky do potravin, a to v množstvích, která by mohla ohrozit lidské zdraví.
Jako země původu výrobku je uvedena Čína, dovozcem do ČR je společnost UTC. Hlavní aktivitou tohoto velkoobchodu je distribuce kuchyňského náčiní a domácích potřeb, které mj. prodává na webu Kitos.cz. Na základě provedených laboratorních zkoušek u tohoto výrobku a jejich výsledků stáhla již firma výrobek z trhu.
Výrobek měl potřebné certifikace
Podle vyjádření distributora se jedná o ojedinělý případ u značky TORO. „Tento problém se týkal pouze formy na bábovku, nikoliv ostatních položek z jiných materiálů. Veškeré položky, které přicházejí do kontaktu s potravinou, necháváme testovat společností TÜV,“ uvedla pro server Vitalia.cz Jaroslava Vobořilová ze společnosti Kitos.
TÜV NORD je renomovaná firma zaměřující se na certifikační služby a inspekce materiálů. „Tak tomu bylo i u této formy a na základě kladného výsledku pak dochází k objednání položek a uvedení na trh. Z laboratorních zkoušek vyplynulo odloupnutí barvy do potraviny, nikoliv chemická závadnost. Domníváme se tedy, že toto odloupnutí mohlo způsobit buď špatné skladování formy nebo stáří výrobku,“ říká Jaroslava Vobořilová. „Věříme, že tato situace se nebude do budoucna již opakovat.“