Hlavní navigace

Tamiflu už v lékárně nekoupíte. Výrobce řekl "stop"

14. 5. 2009

Sdílet

Ještě koncem dubna mizelo Tamiflu z lékáren po stovkách. Podle dodavatele – švýcarské společnosti Roche – každý den putovalo do distribuční sítě až osm tisíc nových balení. Dnes je všechno jinak. Společnost Roche řekla „stop“. Běžným lékárnám až do odvolání nedodá jedinou další krabičku. Všechny medikamenty, které se nyní vyrobí, putují dětem do rozvojových zemí. Lék si mohou objednat také vlády bohatých států, které rozšiřují zásoby pro případ světové pandemie.

Ještě koncem dubna mizelo Tamiflu z lékáren po stovkách. Podle dodavatele – švýcarské společnosti Roche – každý den putovalo do distribuční sítě až osm tisíc nových balení.

Dnes je všechno jinak. Společnost Roche řekla „stop“. Běžným lékárnám až do odvolání nedodá jedinou další krabičku.

Všechny medikamenty, které se nyní vyrobí, putují dětem do rozvojových zemí. Lék si mohou objednat také vlády bohatých států, které rozšiřují zásoby pro případ světové pandemie.

„Na komerční trh už ale nejde vůbec nic. Zásoby ve skladu podléhají v tuto chvíli rozhodnutí vlády a jsou pod kontrolou,“ potvrdil serveru Aktuálně.cz Jiří Pešina ze společnosti Roche.

Výrobce tak rozhodl celkem ze dvou důvodů.

Světová zdravotnická organizace jednak vyhlásila pátý stupeň hrozby pandemie, takže farmaceutický koncern Roche nabídl veškeré zásoby léku vládám.

Řada odborníků navíc varovala před masovým užíváním léku bez důvodu.

„Polykat preventivně tablety Tamiflu, přestože nehrozí žádné nebezpečí, je přímo trestuhodné. Mělo by se tomuto běsnění zamezit,“ vyjádřila se například ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová.

Pokud budou lidé léky svévolně skupovat a užívat, ztratí Tamiflu časem svůj účinek.

„Dopadne to jako s antibiotiky. Virus začne vytvářet rezistentní kmeny. To znamená takové, které budou antivirotiku odolávat,“ potvrdil Pešina.

Zdroj: Aktuálně.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).