Nevíte, co si po vyčerpávající zimě dát? Jak to udělat, aby se vaše tělo rychle nastartovalo a využilo? Kulinární koučka Jana Vlková vám ukáže, kudy vede cesta k efektivnímu jarnímu detoxu. Jak jíst zdravě, tedy v souladu s rytmem přírody, a jak si jídlo vychutnat. S její pomocí vystartujete do jara osvěženi a plni sil. „V žádném ročním období není tak snadné jíst výhonky. Později jsou stále více hořké a kožovité,“ říká Jana Vlková.
Galerie: Poznáte v přírodě česnek podivný, viničný a medvědí?
Na jaře jezte hodně zeleného lupení
Přineste si domů pažitku v květináči a přidávejte její listy do všech slaných jídel. „Pažitka, podobně jako mladá cibulka nebo česnek, obsahuje alicin, který má výborné čisticí účinky. V přírodě si můžete nasbírat česnek viničný, česnek podivný a později i česnek medvědí,“ říká Jana Vlková, která nás loni na výpravu za bylinkami vzala do přírodní rezervace Divoká Šárka. Tam jsme sbírali a poznávali řadu volně rostoucích bylin, které mají vždy vyšší obsah účinných látek než ty průmyslově pěstované.
Řeřichu nasypte na vatičku
Kupte si řeřichu nebo si ji doma vypěstujete v kuchyni na kousku vatičky. „Řeřicha patří do čeledi brukvovitých a její chuť je podobná například ředkvičce. Tato skupina rostlin obsahuje hořčiny, které mají blahodárný účinek na posílení imunity oslabené dlouhou zimou. Do stejné skupiny patří i kedlubny, jejichž chuť je jemnější. Nevyhazujte nať a použijte v kuchyni i čerstvé lístky z prostřední části růžice,“ radí Jana Vlková.
Kličte klíčky!
Rostliny ukrývají nejvzácnější látky do semen. Když začnou klíčit, vydávají své bohatství světu. „Udělat si domácí klíčky je úplně jednoduché. Nejlépe se hodí neloupané luštěniny – hrách, čočka, cizrna – nebo třeba hořčičné semínko,“ radí Jana Vlková. Postup je jednoduchý, zvládnou ho i děti, nebo kouzlo procesu klíčení alespoň rádi pozorují: Semínka namočíme přes noc nebo na dvacet čtyři hodin do vlažné vody. Nabobtnalá semena propláchneme, dáme do pet láhve, kterou jsme na několika místech proděravěli. Postavíme do misky a dáme na tmavé místo (nejlépe se hodí koupelna). Každý den alespoň jednou proplachujeme, aby semínka nezačala plesnivět.
Když rostlina vyžene klíčky, podáváme v salátu, v sendviči nebo jen tak uždibujeme. Kdo se bojí opakovaného použití pet lahve, může využít i zavařovací sklenici, jejíž uzávěr probodá hřebíkem. Propláchnutá semínka vloží do sklenice, uzávěr zatáhne a sklenici nakloní nad tácek, kam mohou odtékat přebytečné kapky. Semínka nikdy nesmí stát ve vodě. Využít ale můžete i nakličovače semínek, která se prodávají od dvou stovek v každých větších domácích potřebách.
Recept na březen podle Jany Vlkové
Rýže s medvědím česnekem a fialkami
Česnek medvědí dobře omyjeme a nakrájíme na hrubé proužky. Pokud máme při ruce další býlí nebo klíčky, přidáme. Fialky lehce opereme, aby neztratily vůni. Rýži uvaříme podle návodu a necháme lehce vychladnout, aby se kvítí prudce nespařilo. Přidáme k rýži a podáváme jako samostatné jídlo nebo s masem. Fialky se překvapivě velmi dobře snášejí i se slanými pokrmy
Jana Vlková
Studovala přírodní vědy, obor životní prostředí, následně žurnalistiku. Byla překladatelkou z francouzštiny, novinářkou píšící o cestování a jídle. Z této kombinace se zrodil zájem o jedlé kvítí a býlí. Dnes je první kulinární koučkou v Česku a autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka, Notes květinové kuchařky a provozuje web Kytkykjidlu.cz. Pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin.