Víte, co je to teff? Pěstuje se převážně v Nizozemí, pochází však z Afriky. Milička habešská je dalším kandidátem pro bezlepkovou dietu. Po quinoe a amarantu. Také svým vzhledem je připomíná – jedná se o drobounká zrníčka.
Teff neboli milička habešská je vhodná pro bezlepkovou dietu
Obdobně jako zmíněná quinoa obsahuje řadu cenných látek, zejména bílkovin, které se v rostlinách těžko hledají. Proto je výbornou potravinou nejen pro celiaky a potravinové alergiky, ale také vegetariány a vegany. Velice pozitivní je, že obsahuje i vysoké množství železa a vápníku, také vitamín B1 – thiamin a vlákninu.
Teff chutná po oříšcích
Pro svůj nutriční obsah je teff vhodný i pro těhotné a kojící ženy, ženy v klimakteriu, osoby trpící chudokrevností či nedostatkem vápníku. Zrníčka teffu chutnají po oříšcích a je možné je využít jak uvařená do polévky, kaše, rizota či salátu, tak také pomlít na mouku pro výrobu tradičních kvašených etiopských placek.
Teff je možné i kombinovat s pohankou, jáhlami, quinuou či amaranthem. Výborné jsou z něj i moučníky. Pro správné uvaření zrníček teffu je potřeba přidat dostatečné množství vody, ideálně tři šálky vody na jeden šálek zrníček.
Zajímavostí je, že se v Etiopii přímo na zrnech vyskytují symbiotické kvasinky a přirozeným kvašením mouky bez přidaných kvasinek se vyrábí tradiční etiopské placky, tzv. injera.
U nás je k dostání teffová mouka, vločky i dokonce bezlepkové pečivo z teffové mouky. Ze zrníček teffu si můžete snadno připravit kaši k snídani či večeři.
Teffová kaše s datlovým sirupem a kokosem
Zrníčka teffu rozvaříme v poměru jeden šálek zrnek na tři šálky vody na kaši. Můžeme přidat trochu rostlinného másla nebo kokosového tuku, k ochucení polijeme datlovým sirupem a posypeme kokosem. Variace mohou být různé.
Čtěte dále: Nám neznámé potraviny jedli už Inkové