Diky za nasmerovani. To by me zajimalo, jak se da v prirozene zdrave strave dosahnout doporucenych 85 gramu cukru pri energetickem prijmu 1 800 kcal. Vzdyt se jedna k 85*4/1800 = 0,19, tj. 19 procent energie (?) z jednoduchych cukru, ktere telo k nicemu nepotrebuje, pokud neni clovem v hypoglykemii.
Nez budete priste reagovat, tak si najdete prosim nejdrive, o cem se mluvi, tedy v tomto pripade GDA, ktere rozlisuji cukry a skroby.
Cukrem jsou mineny mono a disacharidy (glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza a laktoza). Pro cukry se doporucuje 85 gramu, pro sacharidy 220 gramu. Mluvim jenom o cukrech, o sacharidech jsem nerekl ani jedno slovo, i kdyz jsou dle meho nazoru doporuceni taktez prehnana.
Jablka, ktere patri k tem sladsim druhum ovoce, maji kolem 10 - 11 gramu cukru na 100 gramu - takze musite pro dosazeni doporucene davky cukru snist tri ctvrte kila jablek, nepocitaje ohryzky. Kupte radsi kilo.
Vodniho melounu musite snist skoro kilo a pul. Dovedu si predstavit, ze to v lete snim. U petileteho normalne rostleho ditete zvedam oboci.
Mimochodem takto do sebe to dite prijme ctvrtinu doporuceneho energetickeho prijmu v podobe ovoce.
Kde jinde chcete cukry brat, kdyz vyloucim prumyslove zpracovanou "stravu"? Nektere druhy zeleniny? Jedna velka stogramova mrkev ma napriklad necelych 5 gramu a to patri k nejsladsim druhum. Pokud si nedate ovoce, tak byste si mel dat alespon jeden a pul kila mrkve denne. Ostatni normalni potraviny skladuji energii v drtive vetsine pripadu ve skrobech. Jeste me napada med. Mozna bych ho mel zacit jist vic.
Jinak k druhemu prispevku - pletete dohromady ketozu a ketoacidozu, coz jsou dva diametralne odlisne stavy. Polehcujici okolnost pro vas budiz fakt, ze si to plete i trebas takovy Igor Bukovsky. Zkuste si ale zase prosim nejdrive nastudovat alespon zaklady metabolismu.
Jinak telo nepotrebuje cukry ve strave, to by vas zabil i kratoucky pust, ale potrebuje glukozu v krvi. To jsou dva odlisne pozadavky a lidske telo ma dostatecne mechanismy na zajisteni svych glukozovych pozadavku bez toho, aby vas otravilo prekyselenim.
Jinak cukry tělo potřebuje a využívá jako zdroj energie. Také se přirozeně v přírodní stravě vyskytují.
Můžete cukry samozřejmě zcela vynechat (pokud se vám to povede), pak tělo bude jako zdroj energie využívat tuky a bílkoviny, přičemž vedlejším efektem bude příšerné překyselení organismu z katabolismu tuků (ketoacidóza), a také přetížení jater zejména odbourávání produktů bílkovin a tuků.
Pokud v civilizaci to přeháníme s cukry jedním směrem, neznamená to, že cukry jsou k ničemu. Odezdikezdismus ještě nic dobrého nepřinesl kromě škod a negativních následků.
O příjem cukru se nebojím, zdrojem jsou přece obiloviny- chléb, pečivo, cereálie, brambory.
Mimochodem, je ještě chléb základní potravina, když už je přetvořen přidáváním uhličitanu vápenatého, thiaminu a niacinu a kdovíjakých ještě vitamínů a jistě dalších aditiv -kvůli barvě, vůni a trvanlivosti?
Jsem dost nepříjemně překvapená, že rodiče dovolují dětem pít nápoje s kofeinem, navíc sladké. Budou potom nést důsledky dětské hyperaktivity a nespavosti. To si skutečně nedají dohromady jednoduchý fakt, že kofein je povzbuzující??? Jen doufám, že pak dětičkám nedají prášky na spaní.