V ideálním případě by tvarohovou či vanilkovou zmrzlinu měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru, doplněná krustou z mléčné čokolády. Realita může být od ideálu značně vzdálena.
„Balené zmrzliny pomalu, ale jistě přestávají patřit do kategorie mlékárenských výrobků. Až na výjimky v nich nenajdete mléčný tuk. Je nahrazován levnější rostlinnou variantou,“ uvádí na serveru Vitalia.cz agrární analytik Petr Havel. Podrobně jsme se tématu věnovali již před třemi lety v článku Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk.
Čtete názvy zmrzlin? Několik jsme jich prohlédli. Podívejte se:
Zjištění dTestu ukazuje, že se nic moc nezměnilo: „Narazili jsme na zmrzliny, které uvádějí na prvních místech ve složení vodu, rostlinné tuky, glukózo-fruktózový sirup a důstojný výčet éček, která zajišťují zmrzlině lepší smyslový dojem,“ říká redaktorka Kateřina Kočvarová.
Kam zmizel mléčný tuk?
Laboratoř zkoumala, zda náplň nanuků obsahuje rostlinné tuky, kterými výrobci nahrazují část dražšího mléčného tuku ze smetany, tvarohu nebo mléka. „Lépe dopadly tvarohové výrobky, ve kterých jsme žádný jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili. Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk. Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje. Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku. Informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvádějí i na etiketách,“ doplňuje Kateřina Kočvarová.
Nekvalitní poleva kazí i dobré nanuky
Na povrchu mražených krémů se nejčastěji setkáme s kakaovou polevou, kterou většinou tvoří směs kakaa, rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, cukru a přídatných látek, které je drží pohromadě. Kakaovým máslem a mlékem, dvěma důležitými složkami mléčné čokolády, výrobci obvykle šetří. Vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě splnily všechny testované nanuky bez problémů, rozdíly ale byly značné. Nejvyšší obsah laboratoř naměřila u tvarohového výrobku Ballino Smíšek a vanilkového Magnum Classic (oba 9,4 %), nejnižší u K-classic Max Vanilla (3,4 %). Kvalitu polevy však ovlivňuje zejména druh použitého tuku, tedy podíl kakaového másla, mléčného tuku a případně rostlinného tuku.
Ačkoli tvarohové nanuky kokosový olej ve své náplni neobsahují, v jejich polevách tvoří významnou složku. Ukazuje na to vysoké procentuální zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo pětadevadesát procent u nanuku Míša Tvarohové osvěžení v kakaové polevě. „Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády. Dodejme, že z doporučovaného maximálního denního příjmu nasycených mastných kyselin, který činí dvacet gramů, může jediný nanuk ´ukousnout´ až polovinu,“ říká Kateřina Kočvarová.
Tvarohové nanuky vedou
V senzorickém hodnocení si tvarohové nanuky vedly lépe než vanilkové. Čtyři z pěti tvarohových nanuků získaly dobrou známku, vůbec nejlépe ze všech dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy. Nejhorší hodnocení si odnesl výrobek Pinko Vanilka. Hodnotitelé mu mimo jiné vytýkali vodovou konzistenci a výrobek tak skončil nejhůře i v celkovém hodnocení kvality. Vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou – zejména díky velmi dobrému hodnocení složení náplně.
Zdroj a více informací: dTest
Reakce, 14. 7. 2015
Výrobce kakaové polevy výrobku Míša, společnost Tipafrost, reaguje na výsledky testování nanuků časopisem dTest:
Složení nanuku Míša
Míša je zmrzlina, která obsahuje 65 % tvarohu a 13,5 % smetany. Pokryta je kakaovou polevou, která je vyrobena z kakaa, cukru a kokosového oleje a neobsahuje ani palmový tuk, ani ztužené (hydrogenované) tuky. Výživové složení kakaových polev z pohledu obsahu nasycených mastných kyselin je srovnatelné.
Tradiční receptura
Nanuk Míša je na našem trhu již 53 let a je stále vyráběn dle původní receptury. Receptura kakaové polevy byla vyvinuta pro výrobek Míša tak, aby se dosáhlo správného kontrastu mezi plně tvarohovou zmrzlinou a její polevou. Nanuk Míša nikdy neobsahoval ve své receptuře čokoládovou polevu. Jedná se o unikátní výrobek s nejvyšším obsahem tvarohu na českém trhu a je nositelem prestižního ocenění kvality Klasa.
Kakaové polevy
Složení kakaových polev všech výrobců zmrzlin dostupných na českém trhu jsou srovnatelné. Většina z nich pochází od jednoho výrobce. Časopis dTest o výrobku Míša uvádí zcela nepravdivá tvrzení, příkladem jednoznačně snižujícím kredibilitu testu může být už jen mylně uváděný název produktu „Míša tvarohové osvěžení“. Pod tímto názvem se Míša na českém trhu nikdy nevyskytoval, správný název byl vždy „Míša tvarohový“.
Za společnost Tipafrost, a.s.
Miroslav Krupica, výrobní ředitel