Tento nanuk je na našem trhu už opravdu dlouho a tak nás jistě bude víc, co si dobře pamatujeme, že chuť tohoto nanuku je sice stále vcelku stejná (a vynikající), ale poleva prošla před několika lety výrazným zhoršením.
Zdravotní účinky kokosového oleje by mě docela zajímaly, ale při dávce maximálně 2-3 nanuků denně v několika teplých dnech roku to asi nebude nijak důležité oproti tomu, že laciná poleva kazí chuť.
Podle testu dělaného před asi 5-ti lety vycházel trochu lépe, nežli Míša, Kuba. I když ani ten nedosahoval kvalit původního Míši.
(Prý vyrábějí podle původní receptury již 53 let. No jistě. To prý Hamé také.)
Pamatuji v mládí, že poleva byla pochoutka, nejlepší na nanuku. Dnes je to cosi, co člověk neví, jestli sníst, nebo vyhodit. A protože plýtvat se nemá, ale polykat něco nedobrého také nechci, už nanuky v posledních letech nekupujeme.
Inu, je taková doba. Potraviny (dříve) standardní kvality jsou sice k sehnání, ale je nutno je pracně shánět.
Je to tak i u zmzliny ve vaničce? Řada konzumentů už si všimla, že její chuť není úplně stejná. Jak to je? „Míšu ve vaničce nevyrábíme,“ říká Krupica. A opravdu, podle informací HN si majitel ochranné známky, společnost Unilever, nechává Míšu posílat z Polska.
Rozdíl? Je v ní menší podíl tvarohu. Zatímco nanuk Míša tvarohový ho obsahuje 53 procent, Míša ve vaničce 41,5 procenta. Zato se ve složení Míši ve vaničce navíc objevuje voda a rostlinný olej. Mínění zákazníků tedy odpovídá realitě, Míša ve vaničce není zcela stejným produktem. Ostatně koncern Unilever se tím netají, na stránkách věnovaných oblíbené zmrzlině uvádí přehledně složení obou produktů.
Zdroj: http://life.ihned.cz/jidlo/c1-59986920-nanuk-misa-tvarohova-chut-je-unikat (9. 6. 2013)
Já bych to s tou polevou neviděl tak přehnaně optimisticky. Mi třeba poleva na Míšovi nijak extra nechutnala nikdy. Mezi slepými jednooký král.
Naopak jsem se rozplýval, jak se ke měl dostaly nějaké cukrovinky ze západního Německa. Třeba takové Toffifee, to byl pro mě vrchol slasti z pohledu toho, co mi mohly cukrovinky nabídnout. Dnes je to pro mě něco naprosto běžného. Zvykl jsem si na tu chuť a ve srovnání s tím, co si kupuji, to už nijak nevyčnívá, spíše naopak. To ale nemusí znamenat, že kvalita Toffifee šla dolů.
No, ono s tou polevou jak kdy. Někdy koncem 80-tých let ta kvalita polevy šla také dost dolů, od čokolády směrem k nugátu. Prý nějaké nařízení o šetření deviz a snížení podílu kakaa. I když takový blivajz jako teď to nebylo ani v nejhorším období. Potom se kvalita snad částečně a na nějaký čas vrátila, i když tím si nejsem úplně jistý.
Ono s tím západním zbožím, také se tu a tam nějaký ten "trofejní" kus dostal. A co si tak vzpomínám, tak na to člověk spíše koukal, bylo mu to líto sníst a vypít, byla to přeci jen vzácnost. Třeba taková CocaCola... vždyť ono to u nás bylo, tuším že Fruta Brno to licenčně vyráběla (stejně jako i za obou světových válek "jela" CocaCola i v Německu). No ale plechovková Cola.... to byla vzácnost. Ten obal nebylo možno vyhodit, stojánky na tužky, spolu s Fantou, se z toho dělali (přitom to bylo vratké...). Jinak kvalitativně, obsahem, mi to přišlo +- stejné.
Zdravotni dopady konzumace rafinovaneho kokosoveho oleje nejsou zname z nejakych dobre provedenych studii, jen se vi, ze a.) zvysuje hladinu celkoveho cholesterolu, LDL i HDL, ktery je "ochranny" - realny vliv v podobe redukce/narustu nejakych nemoci je neznamy a z uvedenych znamych vlivu na rizikove faktory se neda verohodne odhadnout; b.) V Polynesii predstavoval (jako soucast kokosu) na nekterych atolech (dobre zdokumentovany je Tokelau) vetsinu energetickeho prijmu a na civilizacni choroby netrpeli; c.) Pomaha navozovat / udrzovat produkci ketonu (produkuji se z tech MC kyselin), ktere mozna (vyzkum je v plenkach) maji urcite protektivni ucinky pro nervovou soustavu (minimalne se ketogenni dieta pouziva pro prevenci zachvatu epilepsie u lidi, kterym nezabiraji leky)